Homojongeren op filmfestival

Het Cinekid Festival voor kinderfilms, dat in oktober in Amsterdam plaatsvindt, zal de documentaire ‘Danny’ laten zien over de 14-jarige homoboy Danny Hoekzema. Hij klopte begin dit jaar aan bij COC Nederland met de vraag of er een boot voor minderjarige homo’s en lesbo’s kon meevaren bij de Gay Canal Parade in Amsterdam. Zij vallen als minderjarig overal buiten: voor hen valt nergens iets te beleven. Danny wilde met zijn 16-minboot laten zien dat ‘heel normale jongeren onder de 16 homo of lesbo kunnen zijn.’ Toen de pers er lucht van kreeg, was een relletje geboren. ‘Kinderen horen niet thuis tussen boten met halfblote kerels’, luidde de kritiek.

De burgemeester van Amsterdam, Cohen, maakte zich zorgen over ‘de kwetsbare leeftijd van deze groep’, maar had wel oor voor hun behoefte om hun stem te laten horen. Nadat COC Nederland beloofde dat de boot ver uit de buurt van ‘blootboten’ zou blijven, gaf Cohen zijn toestemming. Bovendien zouden ouders meevaren in plaats van begeleiders van het COC. De SGP stelde Kamervragen, maar minister Plasterk vond de actie van Danny ‘doordacht’ en de gemeente had in zijn ogen ‘na zorgvuldig beraad’ toestemming gegeven.

Op 4 augustus voer de 16-minboot mee met de Canal Parade, met maar liefst 40 jongeren aan boord. Anneke de Lind van Wijngaarden maakte hierover een documentaire van 15 minuten, die het publiek op donderdag 18 oktober op het filmfestival kan zien. Haar film maakt deel uit van het [email protected] project Kids&Docs-documentaires, dat in haar geheel op maandag 14 oktober in première gaat. Het festival vindt plaats van 14 tot en met 21 oktober in Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Vanaf eind november toont [email protected] de documentaires op tv.

www.cinekid.nl ; www.coc.nl

Lees ook:Slechts twee homofilmpjes op de IDFA
Lees ook:Documentaire Danny’s Parade op tv
Lees ook:Leeuwarden vaart met skûtsje in Gay Canal Parade
Lees ook:COC Oorkonde voor Danny Hoekzema
Lees ook:Jong uit de kast, op de boot.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>