Dam tot Damloop: razend populair in de hoofdstad

Zondag 17 september beleven Amsterdam en Zaandam de 34e editie van de Dam tot Damloop, het grootste sportieve evenement van Nederland en een van de grootste hardloopevenementen ter wereld, van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Dam in Zaandam. Geen expliciet roze item, al zullen er ongetwijfeld veel roze sportievelingen aan deelnemen. Het Dam tot Damweekend is met 87.000 deelnemers en zo’n 150.000 toeschouwers en tientallen bands langs de route misschien wel het leukste hardloopevenement van Nederland, met naast de ‘echte’ loop op zondag een wandeltocht en een avondtocht op zaterdag en een fietstocht op zondag.

Zie ookNationale Sportweek

Op zondag verschijnen de hardlopers aan de start die 10 Engelse Mijl via de IJ-tunnel naar Zaandam afleggen. Om opstoppingen te voorkomen, starten ze vanaf 10.19 uur gefaseerd en staan ze per categorie opgesteld op de Prins Hendrikkade. De eerste hardloper wordt rondt 11.10 uur in Zaandam aan de finish verwacht. Lopen de Amsterdammers voor de jaarlijkse marathon niet echt warm zoals in Rotterdam (in de regel wordt steen en been geklaagd omdat de halve stad ervoor wordt afgezet), de Dam tot Damloop trekt altijd veel enthousiast publiek.

Zaterdag doen zo’n 16.000 wandelaars me aan de 13e Dam tot Dam Wandeltocht. Als ze in Zaandam zijn aangekomen, begint voor de vierde keer de Damloop by Night: maximaal 15.000 mensen rennen 5 Engelse mijl door de verlichte straten van Zaandam. Zondagochtend vroeg verschijnen 6.000 fietsers aan de start van de Dam tot Dam FietsClassic. Het Zaanse Burgemeester in ‘t Veldpark wordt Dam tot Dampark, een festivalterrein met eten, drinken en muzikaal vertier. De Burcht in Zaandam is ingericht als Dam tot Damplein, met zaterdag en zondag tal van sportieve activiteiten. Zowel voor als na de loop zijn er gratis pendelbussen voor deelnemers én supporters tussen Zaandam en Amsterdam.

Lees ook:Sport tijdens Amsterdam Gay Pride
Lees ook:AntwerpGames – mini Gay Games in België
Lees ook:Folsom Street Fair in San Francisco
Lees ook:Gayslowdating – voor de single homoman
Lees ook:Gay Slow Dating agenda 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>