LHBT’s Tsjetsjenië krijgen voortaan bijna automatsch asiel

LHBT’s uit Tsjetsjenië kunnen voortaan rekenen op ‘bijna automatisch asiel’ in Nederland. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff beloofd in een brief aan de Tweede kamer. LHBT’s in Tsjetsjenië worden systematisch vervolgd, aldus Dijkhoff: hij spreekt over ‘ongeremde homohaat en het risico dat ze lopen om vermoord te worden, ook buiten Tsjetsjenië.

Mensen die ‘geloofwaardig aantonen dat zijn LHBT zijn en uit Tsjetsjenië afkomstig zijn’ krijgen een verblijfsvergunning, belooft Dijkhoff. LHBT’s uit Rusland blijven een ‘gewone’ risicogroep, maar ddie groep wordt uitgebreid met politieke activisten en anderen die het beleid va nde Russische regering bekritiseren. Volgens Dijkhoff treedt de Russische overheid steeds repressiever op en worden critici vaak op basis van valse beschuldigingen gearresteerd. Ook zij – bijvoorbeeld journalisten – kunnen sneller een asielvergunning krijgen.

Lees ook:Russische LHBT’s krijgen als ‘risicogroep’ makkelijk asiel
Lees ook:LHBTI-asielzoekers Tsjetsjenië mogen voorlopig blijven
Lees ook:Homo-activisten in Moskou opgepakt die een petitie wilden overhandigen
Lees ook:COC Nederland vraagt regering ‘aanvullende actie’ tegen Tsjetsjenië
Lees ook:Woensdag 19 april manifestatie op Homomonument om LHBTI’s in Tsjetsjenië te steunen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>