Jamaicaanse LHBTI’s krijgen eenvoudiger asiel in Nederland

Jamaicaanse LHBTI’s krijgen eenvoudiger asiel in ons land. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) deze week aan de Tweede Kamer laten weten. Het COC drong er al er geruime tijd op aan. Jamaica geldt sinds vorig jaar als ‘veilig land’: asielaanvragen van Jamaicanen worden dan ook in een snelle procedure afgewezen. Op LHBTI’s komt nu een uitzondering.

Jamaica is voor de roze medemens allesbehalve veilig: volgens Human Rights Watch (HRW) worden LHBTI’s in Jamaica door de overheid niet beschermd en worden ze ‘bespot, bedreigd, ontslagen, uit hun huizen gezet, geslagen, gestenigd, verkracht en zelfs vermoord’. Er komen ook uitzonderingen voor Brazilië, Trinidad e nTogo: ook die landen gelden als veilig, maar niet voor LHBTI’s. Volgens het COC zijn veel als veilig afgestempelde landen niet veilig voor roze inwoners. Daarnaast kunnen LHBTI’s uit landen waarvoor een uitzondering wordt gemaakt, alsnog worden teruggestuurd, als ze tijdens de asielprocedure niet over hun geaardheid durven uit te komen.

Lees ook:Jamaica voor homo’s levensgevaarlijk
Lees ook:Voorman Gay Pride Brazilië mishandeld
Lees ook:Schokkend aantal homomoorden Brazilië
Lees ook:Aanbieden petitie NietGayGenoeg in Den Haag
Lees ook:Leers: geen beter asielbeleid voor homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>