Wethouder Eric van der Brug: ‘Pas asielbeleid Tsjetsjeense LHBTI’s aan’

Afgelopen woensdagavond kwamen ruim 450 mensen naar de manifestatie op het Amsterdamse Homomonument tegen vervolging van LHBTI’s in Tsjetsjenië. Hans Verhoeven van Gay & Gadgets in de Spuistraat ontpopt zich meer en meer als dé homo-activist van Amsterdam. Samen met COC Nederland, Human Rights Watch (HRW) en Secret Garden wist hij in no-time de meeting te organiseren, met sprekers en het leggen van bloemen en kaarsen op de driehoek boven de gracht.

Een van de sprekers was de Amsterdamse wethouder Eric van den Burg: hij riep tijdens zijn speech staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asiel) op om het asielbeleid voor Tsjetsjeense homo’s aan te passen, zodat LHBTI’s die een acuut gevaar lopen een veilig heenkomen hebben in Nederland.’ Naast Verhoeven en Van den Burg waren er sprekers namens COC, HRW en Secret Garden. Eén minpuntje: ze hadden het alle vijf over hetzelfde. Het is natuurlijk te prijzen dat ze allen op zo korte termijn bereid waren om te komen spreken, maar de speeches zouden wellicht meer impact hebben gehad als ze die elk vanuit hun eigen invalshoek hadden gesproken: politiek (de wethouder), activisme (Verhoeven), sociaal (COC), mensenrechten (HRW) en ervaringsdeskundigen (Secret Garden).

Hoogtepunt was het massale ‘schreeuwmoment’ met regenboogvlaggen (uitgeleend door Gay & Gadgets) en gekleurde A4-tjes. Het deed me denken aan To Russia with Love, het legendarische protest in augustus 2013 tegen het anti-homobeleid van Putin: beelden waar we toen als roze community trots op konden zijn, beelden die de hele wereld overgingen. Beelden van het kleurrijke, ludieke ‘schreeuwmoment’ doen dat zeker ook, maar of dat met de elkaar herhalende sprekers gebeurt, is de vraag. Tot slot: de petitie van Amnesty is nog steeds het invullen waard (klik hier).

Lees ook:Zaterdag 21 november bijeenkomst over veiligheid LHBT-vluchtelingen in AZC’s
Lees ook:Voorlichtingsmiddag Secret Garden op veiliger plek
Lees ook:Secret Garden heeft weer ontmoetingsplek
Lees ook:Secret Garden in Montelbaanstoren
Lees ook:Seret Garden zoekt onderdak voor 18 roze vluchtelingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>