Zweden: schadevergoeding voor transgenders die gedwongen werden gesteriliseerd

De Zweedse overheid gaat transgenders een schadevergoeding betalen die in het verleden werden gedwongen zich te laten steriliseren om voor transitie in aanmerking te kunnen komen. Daartoe werden zij in Zweden tussen 1972 en 2013 door de wetgeving verplicht, als ze van genderidentiteit wilden veranderen.

In die periode moesten honderden transgenders gedwongen ingrepen ondergaan, om te voorkomen dat ze kinderen zouden kunnen krijgen, tot de rechter oordeelde dat die praktijk fout en in strijd met de Europese Rechten voor de Mens was. De Zweedse minister van Volksgezondheid is van plan een wetsvoorstel in te dienen die slachtoffers 225.000 Zweedse kronen (circa 23.500 euro) zal uitbetalen. Het betreft naar schatting 800 mensen.

Lees ook:Fatwa in Pakistan: transgenders mogen trouwen
Lees ook:Verbod of niet, Moskou Pride gaat door
Lees ook:Evangelie Gemeente Utrecht ‘discrimineerde op grond van homoseksuele gerichtheid’
Lees ook:Kiss-in op Griekse feestdag tegen anti-homo bisschop
Lees ook:‘Surrogaatouders zijn walgelijke zedendelinquenten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>