Combinatie tbc- en hiv-infectie neemt fors toe in Europa

Het aantal mensen dat zowel een hiv- als een tuberculose-infectie (tbc) heeft is de afgelopen 5 jaren in Europa dramatisch toegenomen, met wel 40 %. Dit staat in schril contrast met een algehele afname van het aantal patiënten met tbc in dezelfde periode. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) bekend, naar aanleiding van Wereld Tuberculose Dag vandaag (bron: persbericht).

Gecombineerde infectie

Mensen met hiv zijn bijzonder kwetsbaar voor een tuberculose-infectie, het is onder hen de belangrijkste doodsoorzaak. Volgens WHO Europe is in alle 53 landen van de gehele Europese regio het aantal slachtoffers met hiv/tbc de afgelopen 5 jaren gestegen van 5,5% (2011) naar 9% (2015). De stijging is geconcentreerd in Oost- en Centraal Europa, en dan met name in Rusland.

We weten dat de aidsbestrijding in die regio sterk tekort schiet, dus ook de screening op tbc”, reageert Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft. Dat verkleint de kansen om te genezen en zorgt ook voor een verdere verspreiding van deze ziekte. Het consequent testen van alle mensen met hiv op tbc en ook omgekeerd, is de enige manier om beide epidemieën te stoppen.”

Tuberculose

Tbc is samen met aids één van de meest dodelijke infectieziektes ter wereld. Elke dag sterven er wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tbc.  Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen. De internationale inspanningen zijn er daarom op gericht om tbc sneller op te sporen en te behandelen.

Nederland

Hoewel de verspreiding van tbc in Nederland goed onder controle is, is het aantal nieuwe infecties hier niet afgenomen. Volgens deze week gepubliceerde cijfers van het RIVM is hier sprake van een lichte stijging: het afgelopen jaar waren er 889 tbc-patiënten, dat is 3% meer dan in 2015 toen er 861 patiënten waren, en 9% meer dan in 2014 met 815 patiënten.  De verklaring hiervoor is eenvoudig : in een tijd waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, kan juist tbc makkelijk en ongemerkt over de grenzen heen meegenomen worden.

Lees ook:Veel mensen hebben hiv, zonder dat te weten
Lees ook:Onderzoek naar hiv-healings komt er toch
Lees ook:Behandeling hiv kan met één medicijn
Lees ook:Minder hiv onder homomannen
Lees ook:Aantal nieuwe HIV-diagnoses blijft hoog, maar neemt niet toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>