AZT: de eerste hiv-remmer die 30 jaar geleden op de markt kwam

Dertig jaar geleden was AZT het eerste lichtpuntje voor mensen met aids. AZT (zidovudine) kan onder meer opportunistische infecties tegenhouden. Op 19 maart 1987 werd AZT in de Verenigde Staten goedgekeurd door de Food & Drugs Administration. In ons land werd er in 1989 voor gepleit na de diagnose aids onmiddellijk met AZT-behandelingen te beginnen. De eerste euforie was snel verdwenen, toen bleek dat het middel veel nare bijwerkingen had.

Ook bleek deze monotherapie maar kortstondig werkzaam. Pas in combinatie met andere hiv-remmers bleek AZT effectief te zijn. In 1996 werd de combinatietherapie ingevoerd voor mensen met aids, en al gauw voor seropositief geteste mensen. Het aantal sterfgevallen als gevolg van aids daalde dramatisch. Dankzij de combinatietherapie hebben mensen met hiv vandaag de dag zo’n beetje dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv. Voorwaarde is therapietrouw: op tijd je pillen slikken. Inmiddels is ook bewezen dat vroegtijdig beginnen met remmers beter is: hoe langer je dat uitstelt, hoe meer je immuunsysteem kan worden aangetast.

Lees ook:Aantal homo’s met soa schrikbarend
Lees ook:Hiv patiënten leven dankzij pillen steeds langer
Lees ook:Aantal hiv-doden in tien jaar gehalveerd
Lees ook:Annie Lennox opent nieuw centrum voor hiv en seksuele gezondheid in Londen
Lees ook:Levensverwachting mensen met hiv ‘bijna normaal’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>