Geuzenpenning 2017 voor twee advocaten Kameroen die LHBT’s bijstaan

De Geuzenpenning gaat dit jaar naar twee advocaten uit Kameroen die LHBT’s durven bij te staan: Alive Nkom en Michel Togué. Heel weinig advocaten doen hen hen na in dit voor roze inwoners levensgevaarlijke Afrikaanse land. Nkom en Togué trotseren ernstige bedreigingen, aldus de stichting Geuzenpenning, en worden regelmatig tegengewerkt door de regering van Kameroen, waar homo’s een celstraf tot vijf jaar en een boete riskeren.

Ondanks alle tegenstand is het aantal veroordelingen op grond van de anti-homowet in het land de laatste jaren fors gedaald, aldus de stichting. Nkom is sinds 1969 advocate en was de eerste donkere raadsvrouw in Kameroen. Een van haar doelen is om homoseksualiteit uit het strafboek te halen. Togué is advocaat sinds 2003. Het gaat immers om één van de universele rechten van de mens: het verbod op discriminatie op grond van seksuele voorkeur.

De uitreiking vindt maandag 13 maart plaats in de Grote Kerk in Vlaardingen. Boris Dittrich (Human Rights Watch) reikt de penning uit. De Geuzenpenning is een eerbetoon aan mense nen organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die strijden tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Eerdere ontvangers waren onder meer Dwaze Moeders, Human Rights Watch, Amnesty-NL en Vaclav Havel.

Lees ook:Homorechtenadvocaten krijgen dit jaar de Geuzenpenning
Lees ook:Homoactivist in Kameroen vermoord
Lees ook:Gevangen homo in Kameroen overleden
Lees ook:Iranese politie arresteert en foltert willekeurig
Lees ook:LHBT film ‘Out to Win’ met Boris Dittrich & Johan Kenkhuis, zondag 31/01 @ De Balie, Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>