Homomannen ‘lijken vooral macho-, team- en contactporten te mijden’

Homomannen lijken vooral macho-, team- en contactsporten te mijden. Dat blijkt uit een onderzoek over LHBTI’s en sport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat donderdag is verschenen. Als ze eenmaal lid van een sportclub zijn, blijkt het mee te vallen en voelen zij zich over het algemeen geaccepteerd. Lesbische en biseksuele vrouwen voelen de drempel veel minder.

‘Dat homomannen die drempel als hoog ervaren, heeft natuurlijk een reden’, zegt COC-bestuurslid Diana van den Born, met sport in haar portefeuille. ‘Homo’ en ‘mietje’ klinken vaak als scheldwoord op de sportvelden en in voetbalstadions zijn regelmatig antihomo-spreekkoren te horen. Volgens Van den Born schort het aan rolmodellen voor homoseksuele sporters: ‘Nog altijd is er niet één topvoetballer in Nederland uit de kast.’ De sportbonden KNVB (voetbal) en NBB (basketbal) hebben inmiddels een actieplan om LHBTI-acceptatie in ede sport te bevorderen. Van den Born dringt er bij andere sportbonden op aan hun voorbeeld te volgen.

Lees ook:Canadese radio verbant antihomo song Dire Straits
Lees ook:Homofobie in Moskou voedt aidsepidemie
Lees ook:FIFA roept Mexico op matje na homofobe spreekkoren
Lees ook:Homo’s met hiv leveren prima werk
Lees ook:Britse premier pleit voor homo rolmodellen in sport

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>