Transgenders in Zweden niet langer ‘mentaal ziek’ verklaard

In Zweden worden transgenders niet langer geclassificeerd als ‘mentaal ziek’. Het nationale overheidsorgaan dat zich bezighoudt met gezondheid heeft laten weten het besluit hierover van de Wereldgezondheidsorganisatie te volgen. Trans- activisten zijn blij, al vonden ze het besluit ‘rijkelijk laat’ genomen en ‘de hoogste tijd’.

Lange tijd werden transgenders in Zweden gesteriliseerd als ze van geslacht wilden veranderen, om het voor de overheid makkelijker te maken ze op hun gender te kunnen identificeren. Honderden transgenders moesten deze ingreep ondergaan en meer dan 160 slachtoffers dienden een klacht tegen de overheid in.Na jaren gesteggel gingen de autoriteiten overstag en betalen nu een bescheiden compensatie uit aan diegenen die onder dwang werden gesteriliseerd.

Lees ook:Zweden: schadevergoeding voor transgenders die gedwongen werden gesteriliseerd
Lees ook:Zweedse transgenders krijgen eigen voornaamwoord
Lees ook:India erkent transgenders als derde geslacht
Lees ook:Homo’s: lange tijd een vergeten groep bij Holocaust
Lees ook:Homo’s waren lange tijd een vergeten groep bij de Holocaust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>