Belgisch topmodel Hanne Gaby Odiele: ‘Ik ben interseksueel’

@Erik Feenstra

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odielle heeft USA Today verteld dat ze interseksueel is. Het 28-jarige model woont in New York.  Ze vertelde dat ze daarmee wil helpen een taboe te doorbreken: ze heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Volgens cijfers van de Verenigde Naties is 1,7 procent van de wereldbevolking in meer of mindere mate interseksueel.

Op haar tiende werden haar niet-ingedaalde testikels verwijderd, omdat artsen haar ouders hadden gewaarschuwd dat ze kanker kon krijgen. ‘Mijn toestemming werd niet gevraagd’, vertelt Odiele op haar website. Op haar dertiende kreeg ze pas te horen waarom ze was geopereerd. Odiele: ‘Ik wist altijd dat er iets aan mij scheelde.’ Op haar achttiende werd haar vagina operatief gereconstrueerd. In de jaren ’50 was het gebruikelijk om intersekse baby’s te opereren, om ze in hun latere leven verwarring over hun geslacht te besparen. Mogelijke gevolgen van een operatie zijn: levenslang hormoonvervangers slikken, verminderde seksuele gevoelens, urineweginfecties en incontinentie. De ingrepen bezorgden Odiele veel ellende en nu wil ze ouders waarschuwen. ‘Ik ben trots interseksueel te zijn en vindt het schandalig dat ingrepen nog steeds zonder toestemming van kinderen gebeuren.’

Lees ook:Duitsland introduceert als eerste in Europa derde gender-optie
Lees ook:Malta verbiedt als eerste land operatief ingrijpen bij intersekse-babies
Lees ook:Hiv-baby lijkt helemaal genezen
Lees ook:Mannen laten massaal borsten verkleinen
Lees ook:Homostel haalt baby uit Cambodja via Nederlandse ambassade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>