Homorechtenadvocaten krijgen dit jaar de Geuzenpenning

De Geuzenpenning, die sinds 1987 gaat naar mensen of organisaties die zich hebben ingezet tegen racisme, discriminatie en dictatuur, gaat dit jaar naar twee homorechtenadvocaten uit Kameroen: Alice Nkom en Michel Togué verdedigen LHBT’s. De uitreiking is op 13 maart in de Grote Kerk in Vlaardingen. Eerdere ontvangers waren onder meer Dwaze Moeders, Human Rights Watch, Amnesty-NL en Vaclav Havel.

Nkom en Togué trotseren ernstige bedreigingen, aldus de stichting Geuzenpenning, en worden regelmatig tegengewerkt door de regering van Kameroen, waar homo’s een celstraf tot vijf jaar en een boete riskeren. Ondanks alle tegenstand is het aantal veroordelingen op grond van de anti-homowet in het land de laatste jaren fors gedaald, aldus de stichting. Nkom is sinds 1969 advocate en was de eerste donkere raadsvrouw in Kameroen. Een van haar doelen is om homoseksualiteit uit het strafboek te halen. Togué is advocaat sinds 2003.

Lees ook:Geuzenpenning 2017 voor twee advocaten Kameroen die LHBT’s bijstaan
Lees ook:Rusland wil vingerafdrukken verzamelen van mensen met hiv
Lees ook:Homo-vonnis Kameroen van tafel
Lees ook:Unicum: LHBT-rechten worden vast onderdeel agenda VN
Lees ook:Kameroen: man beschuldigd van homoseksualiteit omdat hij Baileys dronk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>