Paarse Vrijdag: vindt je LHBT’s ok? Draag dan paars op school!

Vrijdag 9 december organiseert het Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk van het COC  voor de zesde keer Paarse Vrijdag. Op deze dag vragen GSA’s hun medeleerlingen én docenten om paars te dragen als statement tegen homofobie. Dit jaar staat de dag in het teken van identiteiten. Naast genderidentiteit en seksuele voorkeur is er een hele reeks niet minder belangrijke identiteiten, zoals land van herkomst, cultuur, geloof, sport, plek waar je woont, hobby’s, muzieksmaak en schoolcarrière.

Paarse Vrijdag is een Amerikaanse uitvinding. Daar droegen leerlingen in het hele land paars om stil te staan bij een reeks zelfmoorden onder homojongeren.  Ook in ons land is dat ook een probleem: LHBT-jongeren plegen vier maal zoveel zelfmoord als heterojongeren. Paarse Vrijdag werd in 2010 voor het eerst gehouden; 150 scholen deden eraan mee. De toen 17-jarige Nazmul van de GSA op het Piter Jelles in Leeuwarden bedacht de campagne. Inmiddels doen 200 duizend leerlingen en studenten mee op ruim 600 scholen en dragen ook een aantal politici paarse kledingstukken.

Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op 13 december
Lees ook:Paarse Vrijdag 2014 – tegen homofobie op school
Lees ook:Paarse vrijdag op 11 december tegen homofobie op scholen
Lees ook:Scholieren dragen paars tegen homofobie
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op scholen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>