Cubaanse LHBT’s minder bedroefd over dood Fidel Castro

De dood van de Cubaanse dictator Fidel Castro heeft in de hele wereld tegenstrijdige gevoelens opgeroepen. In Cuba wordt gerouwd, maar waarschijnlijk niet door de LHBT-gemeenschap. Castro noemde ‘maricones’ (flikkers) ‘stedelijke bourgeois’ en ‘een product van westerse decadentie’. Ze werden onderdrukt en homobars werden gesloten.

In 1965 startte Cuba Unidades Militares de Ayuda a la Producción, werkkampen voor dienstweigeraars en andersdenkenden, gevreesd door roze Cubanen. Pas in 1979 werd homoseks uit de strafwet gehaald. In de jaren ’80 mochten LHBT’s Cuba verlaten/ In de jaren ’90 en ’00 stelde Cuba zich langzaam maar zeker meer open voor de roze medemens. Castro erkent zelf in ‘Mijn leven’ dat macho-gedrag aan de basis van zijn homofobie lag. In 2010 noemde hij vervolging van homo’s ‘een groot onrecht’.

Lees ook:Eerste transgender huwelijk in Cuba
Lees ook:Nichtje Fidel Castro roept op tot ‘congadans’ tegen homofobie
Lees ook:Juryprijs Roze Filmdagen voor ‘Transit Havana’
Lees ook:Halloween voorzichtig terug in San Francisco
Lees ook:Duitse homo’s herdenken nazi vervolging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>