Nederlanders positief over PrEP – Aids Fonds vraagt er aandacht voor tijdens Canal Parade

Het Aids Fonds vraagt tijdens de Canal Parade op zaterdag 6 augustus aandacht voor PrEP, het nieuwe middel om je te beschermen tegen hiv. Voor veel mensen is het onbekend dat de hiv-preventiepil PrEP een aanvulling kan vormen op condoomgebruik. Uit onderzoek van het Aids Fonds blijkt dat slechts 15 procent van de Nederlanders weet van het bestaan van deze pil. Het Aids Fonds bepleit al enige tijd dat minister Schippers PrEP snel vergoedt voor mensen die geen hiv hebben, maar een hoog risico lopen. Uit het onderzoek blijkt dat het Nederlands publiek het beschikbaar stellen van PrEP breed ondersteunt (born: persbericht).

Protect yourself – TEST, TREAT, CONDOMS & PrEP

Het Aids Fonds vaart tijdens de Canal Parade mee onder het motto: Protect yourself – test, treat, use condoms & PrEP. Twee voormalige dansers van Madonna, Carlton Wilborn en Oliver Crumes, dansen tijdens de parade onder andere op het nummer ‘Protect yourself’.  Want elk jaar zijn er in Nederland nog steeds 1000 nieuwe hiv-infecties, waarvan ruim tweederde onder mannen die seks hebben met mannen. Dit aantal kan alleen omlaag als we naast regelmatig testen (waardoor hiv eerder gevonden zal worden) , meteen behandelen  van hiv-infecties (waardoor binnen korte tijd er vrijwel geen kans op overdracht meer is)  en condoomgebruik,  ook PrEP inzetten. Ook tijdens de Internationale Aids Conferentie in Durban afgelopen week werd herhaaldelijk onderstreept dat het toevoegen van PrEP aan het hiv-preventie arsenaal cruciaal is. Afgelopen week gaf de EMA (Europese bureau voor geneesmiddelenbeoordeling)  een positief advies over de toelating van de pil op de Europese markt. Hiermee zal de pil ook in Nederland beschikbaar komen. Het Aids Fonds vraagt de minister met klem om te zorgen dat de kosten van de pil worden vergoed.

Nederlanders positief over PrEP

Afgelopen maand liet het Aids Fonds onderzoek doen naar de bekendheid met en de houding ten aanzien van de hiv-preventiepil. Een meerderheid (66%) van de Nederlanders vindt dat de hiv-preventiepil (PrEP) zeker ook in Nederland beschikbaar moet komen voor mensen die een hoog risico lopen op een hiv-infectie. Nog eens 24% vindt dat de pil beschikbaar kan worden gesteld als aan voorwaarden is voldaan. De belangrijkste redenen die voorstanders aandragen voor het beschikbaar stellen van de hiv-preventiepil zijn, dat alle middelen ingezet moeten worden om verspreiding van hiv te voorkomen, dat voorkomen beter is dan genezen en dat het (uiteindelijk) kosten zal besparen.  Over het al dan niet vergoeden van de hiv-preventie pil lopen de meningen sterker uiteen, al is de groep die hier voorstander van is (44%) nog altijd twee keer zo groot als de groep tegenstanders (23%). Voorstanders zeggen dat de hiv-preventiepil vergoed moet worden omdat het uiteindelijk kosten bespaart, omdat het voor iedereen beschikbaar moet zijn of dat het om het algemeen belang, de nationale gezondheid gaat. Tegenstanders van een vergoeding stellen vooral dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om geen hiv op te lopen.

Madonna dansers op de boot

De dansers, Carlton Wilborn en Oliver Crumes, werden wereldberoemd door de spraakmakende film ‘In bed with Madonna’, en zijn nu te zien in de indrukwekkende documentaire ‘Strike a pose’. Vijfentwintig jaar na de tour met Madonna vertellen de dansers over hun geheimen die ze ondanks Madonna’s pleidooien voor openheid, toen niet durfden te delen. Carlton weet al sinds 1985 dat hij hiv-positief is, maar hield dit jarenlang angstvallig  geheim. Oliver vertelt openhartig dat hij bij de start van de tour een homofobe jongen was, tijdens de Madonna-tour veranderde dat. En hoe graag hij had gewild dat zijn mede-danser Gabriel – die in 1995 overleed aan aids – open had durven zijn over zijn hiv-status. Carlton en Oliver zullen tijdens de Canal Parade onder andere dansen op het nummer ‘Protect yourself’, een bewerking van hét Madonna nummer uit de Blond Ambition-tour: ‘Express yourself’. Dit en andere Madonnanummers zullen live worden gezonden door Melissa Totten, de Engelse Madonna imitator

Lees ook:Aids Fonds op Canal Parade: ‘Protect yourself – test, treat, condoms & PrEP’
Lees ook:Madonna-dansers stralen tijdens Canal Parade
Lees ook:Tv-tip: Madonna, Truth or dare
Lees ook:PreP-talk: het grote PreP-debat in de Balie Amsterdam
Lees ook:Goedkeuring hiv-preventiepil voor Europa moet leiden tot onmiddellijke invoering ervan in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>