OBA presenteert twee homo-demonstraties als hart onder de riem voor LHBT’s anno 2016

In aanloop naar Europride pakt de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) uit met twee tentoonstellingen over historische roze events. Donderdag opende in de OBA-expozaal de expositie ‘Gijsen, flikker op‘ over het ontstaan van Roze Zaterdag (1979) en op het IHLIA-plein ’DEMONSTREER !!!’, de eerste ‘homodemonstratie’ in Amsterdam (1977).  Ieder jaar roepen criticasters of een gay pride ‘nog wel nodig is’. Na het drama in Orlando is een antwoord snel gegeven en een link met de jaren ’70 snel gelegd. Nederland had in 1971 de antihomowet 248-bis afgeschaft en in meer westerse landen kon de roze medemens vrijer ademhalen. Maar tegenstanders sliepen niet. Bisschop Gijsen joeg progressief en roze Nederland in de gordijnen en in Florida voerde ex-miss Anita Bryant met succes een campagne vóór homodiscriminatie: eerst bij haar thuis, daarna in de rest van de VS.

In ons land gingen homo’s en lesbo’s op 25 juni 1977 in Amsterdam onder de noemer DEMONSTREER de straat op om hiertegen te protesteren. Het waren radiale, strijdlustige vrouwen die het voortouw namen: de ‘Lesbische Alliantie’, die een autonome vrouwenstaat als utopisch doel voor ogen stond. Op 8 oktober vond de legendarische ‘Miami Nightmare‘ plaats, een benefietgala in het Concertgebouw om geld in te zamelen voor een paginagrote advertentie in de Amerikaanse pers, ‘A Message from the people of Holland‘, met een keur aan artiesten. De Zangeres Zonder Naam werd die nacht gay queen of Holland met haar beroemd geworden lied ‘Brief aan Anita‘.

Roze Nederland leek goed op weg, tot Van Agt met zijn ‘ethisch reveil’ de arena betrad en bisschop Gijsen in 1979 met zijn conservatieve uitspraken progressief Nederland de stuipen op het lijf joeg.  Hij was tegen alles wat de jaren ’70 groot heeft gemaakt: de pil, abortus, homoseksualiteit en echtscheiding. Ongewild stond hij aan de wieg van Roze Zaterdag. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag (wanneer katholieken paars dragen) ontstond in ‘zijn’ stad Roermond op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag. Meer dan 4.000 homo’s en lesbo’s liepen mee, met teksten als ‘Gijsen Flikker op’ en ‘Gijsen heeft de pik op ons’. De solidariteit was groot, ook onder katholieken en priesters. Er kwamen honderden steunbetuigingen van politici en BN’ers.

De tentoonstelling is voor vijftigers en zestigers een feest der herkenning, met filmverslagen, een documentaire, foto’s, interviews en steunbetuigingen. De opening werd gepresenteerd door Dolly Bellefleur (ze zong ‘Ik ben gay, oké‘) en opgeluisterd door Lesbiafonie. Dit ’Lesbiafonisch Negentet‘ trad in de jaren ’70 op in bloemetjesjurken en witte sokjes, toen een soort van geuzendaad. Onder het motto ‘De prinses ontwaakt wéér’ (ooit een roemrucht vrouwenfeest op een kasteel) haalden ze hun droom nog één keer uit de kast en zongen: ‘Lesbisch zijn is radicaal, wij zijn uit het het stichten van een vrouwenstaat!’ Het lijkt nostalgisch, iets van voorbije tijden, maar de actualiteit leert dat die tijden helemaal niet zo vervlogen zijn. Nog altijd, zeker nu, moeten we solidair – een typisch 70er-jaren woord – de handen ineen slaan en een vuist maken tegen een buitenwereld die niet bepaald veel goeds met ons voor heeft, net als toen. De twee tentoonstellingen zijn tot en met 24 augustus in de OBA te zien: een aanrader!

Lees ook:Expositie ‘Gijsen, flikker op!’ opent donderdag 16 juni in de OBA
Lees ook:Tentoonstelling ‘Gijsen, Flikker op!’ in Centre Céramique Maastricht
Lees ook:Bisschop Gijsen misbruikte twee jongens
Lees ook:Geen roze kerkdienst in Sint Jan tijdens Roze Zaterdag Den Bosch
Lees ook:Opening tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!’ in Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>