AmsterdamDiner eert Minister Ploumen

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft de ‘AmsterdamDiner Award’ ontvangen als erkenning voor ‘uitzonderlijk persoonlijk en politiek leiderschap in de strijd tegen hiv en aids’. Het bestuur van de AmsterdamDiner Foundation reikte deze prijs zaterdagavond uit en reageerde hiermee op een verzoek van acht Nederlandse organisaties die in Nederland en in ontwikkelingslanden werken aan de bestrijding van aids (bron: persbericht).

Het AmsterdamDiner is een van de meest succesvolle charitatieve events van Nederland, waar het bedrijfsleven, politici, mensen met hiv, zorgprofessionals en wetenschappers bij elkaar komen om geld op te halen voor de strijd tegen hiv en aids. Het diner is een uniek jaarlijks evenement dat laat zien waarom deze strijd nog steeds nodig is. ‘Wij scharen ons met overtuiging achter de aidsorganisaties die het AmsterdamDiner dé plek vinden om ook de voorvechters te eren die de strijd tegen aids mogelijk maken. Nederland neemt daarin met Minister Ploumen een leidende rol’, aldus Jacques Kuyf, voorzitter van de AmsterdamDiner Foundation.

In hun brief aan de organisatoren benoemen de organisaties de verdiensten van de minister. Ondanks pijnlijke bezuinigingen, zo stellen zij, heeft de minister consequent gekozen voor name vrouwen en meisjes, homomannen, druggebruikers, sekswerkers en transgenders. Daarmee kiest ze voor de meest kwetsbare mensen en probeert ze hun rechten te verbeteren en hen een stem te geven. Volgens de aidsorganisaties is er geen andere donor die zich op dit punt met haar kan meten. Ze steunt een actieve rol voor het bedrijfsleven in de aidsbestrijding en laat zich ook internationaal horen. Zo gaat ze in tegen de conservatieve stromen, die nu bij de VN te horen zijn, vlak voor de hiv/aids -top in New York, die daar volgende week zal plaatsvinden. Conservatieve landen dreigen de rechten van vrouwen en meisjes en kwetsbare groepen te ondermijnen.

Al vanaf het begin van haar carrière zet minister Ploumen zich in voor de strijd tegen aids, zij was bijvoorbeeld een van de oprichters van STOP AIDS NOW!  En nu bestaat de kans om de aidsepidemie wereldwijd voorgoed te beëindigen, tegen 2030, maar dan zijn extra inspanningen en investeringen nodig. “Dit vraagt om visie en leiderschap en deze minister zet dat in – bijna ongemerkt maar heel consistent”, zo stellen de aidsorganisaties. Het AmsterdamDiner is een initiatief dat door de Amsterdamse hotels genomen is in 1992 toen de International AIDS Conferentie in Nederland werd gehouden. Het diner beleefde afgelopen zaterdag zijn 24e editie.

Lees ook:Opbrengst van € 650.000 AmsterdamDiner vooral voor H-TEAM
Lees ook:AmsterdamDiner 2009 haalt geld op voor Afrika
Lees ook:Aidsgala Amsterdamdiner levert ruim zeven ton op
Lees ook:Initiatiefnemer AmsterdamDiner krijgt koninklijke onderscheiding
Lees ook:Meer dan 13.000 handtekeningen voor petitie ‘Geen medicijnen is doodzonde’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>