Afwachtende houding minister Schippers over hiv-preventiepil is teleurstellend

Minister Schippers van Volksgezondheid is te afwachtend in de aanpak van hiv in Nederland. Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen van D66 Kamerlid Pia Dijkstra over de hiv-preventiepil (PrEP). ‘Bijzonder teleurstellend’, vinden Aids Fonds, Soa Aids Nederland, COC Nederland, Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv-behandelaren. Uitstel van het beschikbaar maken van PrEP is volgens hen onverantwoord (bron: persbericht).

De organisaties roepen Schippers op tot een pro-actieve koers en hopen dat zij positief zal reageren op hun recente oproep om PrEP snel in Nederland te introduceren. PrEP is een nieuwe preventiemethode die bestaat uit het slikken van een pil die voorkomt dat je hiv oploopt. De Minister zegt geen uitspraken te kunnen doen over veiligheid en effectiviteit van die pil, omdat die in Europa nog niet geregistreerd is door de Europese Medicijnen Autoriteit (EMA). Maar effectiviteit en veiligheid zijn door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Het is niet te verwachten dat de EMA anders zal besluiten dan de FDA, die de pil al in 2012 goedkeurde.

Gezien de wetenschappelijke consensus over PrEP is het te verwachten dat de EMA  dit jaar nog zal besluiten tot registratie van het medicijn Truvada voor gebruik als PrEP in Europa. Door de registratie af te wachten loopt de invoering van PrEP in Nederland onnodig vertraging op. Dagelijks raken in Nederland drie mensen geïnfecteerd met hiv omdat de huidige preventie-methoden onvoldoende zijn om de hiv-epidemie verder in te dammen. Jaarlijks gaat het om meer dan 1.000 nieuwe hiv-infecties. De Minister is bekend met de aanbeveling van de WHO en UNAIDS om PrEP toe te voegen aan het bestaande hiv preventiepakket. Alleen door PrEP toe te voegen aan het bestaande pakket van hiv-preventie maatregelen kunnen we het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland verder omlaag brengen, stelden Aids Fonds – Soa Aids Nederland, COC Nederland, Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren eerder in hun brief aan de minister.

In 2018 organiseert Nederland de Internationale Aids Conferentie: AIDS 2018.  Nederland kan als gastheer leiderschap tonen door PrEP ruim voor die tijd geregeld te hebben. In een wereld die inzet op het einde van aids (UNAIDS), waarin de Minister van Gezondheid van Frankrijk PrEP begin 2016 beschikbaar heeft gesteld en premier Cameron van Engeland onlangs heeft aangedrongen op een snel besluit over de inzet van PrEP, is ook van Nederland leiderschap vereist in de aanpak van hiv. Minister Schippers kan een groot verschil maken in de aanpak van hiv. Daarvoor is wel nodig dat ze pro-actief de toegang tot PrEP in Nederland regelt en niet met de voorbereiding wacht tot na het positief besluit van de EMA.

Lees ook:Goedkeuring hiv-preventiepil voor Europa moet leiden tot onmiddellijke invoering ervan in Nederland
Lees ook:Oproep aan Schippers: ‘Hiv-preventiepil moet vergoed!’
Lees ook:Minister Schippers neemt definitief geen besluit over PrEP
Lees ook:Oproep aan minister Schippers: ‘zet PrEP nog dit jaar in’
Lees ook:Niets staat besluit over de vergoeding van hiv-preventiepil PreP meer in de weg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>