Amsterdamse ereprijs voor Coos Huijsen

Coos Huijsen (76) kwam veertig jaar geleden openlijk uit de kast, als eerste parlementariër ter wereld. Woensdag 23 maart werd in De Rode Hoed in Amsterdam zijn boek ‘Homo Politicus‘ gepresenteerd. Uit handen van de Amsterdamse burgemeester van der Laan ontving hij de Frans Banninck Cocqpenning (de man die midvoor op de Nachtwacht van Rembrandt staat). De ereprijs wordt sinds 1996 toegekend aan personen die zich ‘meer dan twaalf jaar hebben ingezet voor Amsterdam op cultureel, sociaal, maatschappelijk of economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling’.

Huijsen is mede-oprichter en huidig voorzitter van Het Blauwe Fonds, een ‘financiële kracht achter de homo-emancipatie., na zijn geaardheid lange tijd te hebben verborgen als docent en politicus. Dat deed hij in het voorjaar van 1976 in de vergaderzaal van de Tweede Kamer, als lid van de CHU. Later werd hij lid van de PvdA.  Op een goede dag bleek een Kamerbode zijn partner Lank te hebben weggestuurd van de loge voor echtgenoten van Kamerleden. Huijsen deed zijn beklag bij Kamervoorzitter Anne Vondeling. ’Vanaf dat moment was de loge ook toegankelijk voor homoseksuele partners’, zegt hij veertig jaar na dato. Hij woonde met Lank samen op een bovenwoning in Amsterdam en zag zijn coming-out als een politiek statement. Volgens kenners bracht zijn coming-out de homo-emancipatie in een stroomversnelling.

Lees ook:Coos Huijsen, de eerste openlijke roze politicus, schrijft ‘Homo Politicus’
Lees ook:Homo’s in Amsterdam: ‘de tolerantie in de publieke ruimte is drastisch afgenomen’
Lees ook:Eerste openlijke homoseksuele parlementariër Coos Huijsen draagt ‘Homo Politicus’ op aan Amsterdam
Lees ook:Coos Huijsen krijgt een lintje
Lees ook:Coos Huijsen: homo politicus pur sang vertelt zijn verhaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>