LGBT-festival Oekraïne verstoord door ultrarechts: toch maar bij het referendum komen stemmen?

In de Oekraïense stad Lviv moest een LGBT-festival zaterdag worden afgeblazen nadat zo’n 200 ultrarechtse raddraaiers de boel kwamen verstoren. Ze omsingelden het hotel waar het festival plaatsvond. De politie werd gealarmeerd, maar die kwam naar verluid pas na een uur opdagen. De deelnemers werden in een bus geëvacueerd, belaagd door stenen gooiende homohaters die ‘Kill, kill, kill‘ riepen. Misschien reden genoeg om tijdens het referendum op 6 april toch te komen stemmen? Tweederde van de roze stemmers zou dat van plan zijn.

Het ja-kamp is bang dat nee-stemmers ongetwijfeld naar de stembus komen (het is immers ‘hun’ referendum), maar dat veel ja-stemmers ‘strategisch thuis blijven‘. Zij denken dat daardoor de opkomstdrempel van 30 procent niet zal worden gehaald, maar het ja-kamp is bang dat de nee-stemmers dan uiteindelijk als ‘winnaar’ uit de bus zullen rollen. Eerlijk gezegd was ook ik ‘vagelijk van plan’ thuis te blijven, maar dit soort nieuwsfeiten geven ook mij de laatste duw richting stemlokaal: uit solidariteit voor de roze Oekraïeners in hun strijd tegen ultrarechts homohaters. Een stem tegen het associatieverdrag met Oekraïne lijkt Poetin en ultrarechtse types in de kaart te kunnen spelen, bij een ja-stem zal Oekraïne zich meer moeten gaan houden aan binnen de EU geldende normen en waarden, bijvoorbeeld op LGBT-gebied.

Lees ook:COC: ‘Door samenwerkingsverdrag gingen zes anti-homowetten in Oekraïne van tafel’
Lees ook:Donderdag 31 maart: roze debat in Lloyd Hotel Amsterdam
Lees ook:Drie roze organisaties krijgen subsidie van referendumcommissie
Lees ook:Gay.nl lanceert website met roze stemadvies voor Oekraïne-referendum
Lees ook:Opnieuw tegenslag homohuwelijk in USA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>