Twee derde Nederlandse homo’s op 6 april naar stembus

Maar liefst 66% van de Nederlandse homogemeenschap is van plan op 6 april te gaan stemmen tijdens het raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. Dat blijkt uit een enquête van communitywebsite Gay.nl onder ongeveer 500 gebruikers. Een derde is van plan vóór te stemmen. Van de in totaal 496 respondenten is 66% van plan te gaan stemmen, 8 procent geeft expliciet aan dat niet te doen en 26% weet het nog niet. De kampen zijn nog erg verdeeld. Ongeveer een derde (32%) van de respondenten geeft aan vóór te zullen stemmen, een derde (31%) tegen en 37% is er nog niet over uit (bron: persbericht).

Een meerderheid van de respondenten geeft aan gedeeltelijk (41%) of goed (33%) op de hoogte te zijn van de inhoud van het associatieverdrag. Een ruime meerderheid (60%) geeft aan meer informatie te willen, met name wat betreft de intensivering van de samenwerking op het gebied van justitie en veiligheid. Het grootste deel van de respondenten geeft aan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen te hebben gestemd op D66 (22%) of VVD (21%). Andere partijen met een groot gevolg zijn PvdA (13%) PVV (8%), SP (8%) en GroenLinks (7%).

Over enkele dagen kunnen Nederlandse LHBTI’s terecht op Rainbowvote.nl voor meer informatie over het associatieverdrag en de betekenis hiervan voor Oekraïense LHBTI’s. Tevens kan op de site een handige referendumwijzer worden ingevuld. Rainbowvote.nl is een initiatief van Gay Group/Gay.nl. Daarnaast zijn er nog twee initiatieven die zich richten op (Nederlandse) LHBTI’s. Stichting Pride United organiseert op 31 maart een groot debat in het Lloyd Hotel waar politici, sprekers en activisten zullen spreken over het associatieverdrag en de huidige status van LHBTI-rechten in Oekraïne. Stichting Homodingen trekt op 1 en 2 april het land in met een Rainbow Tour, waarbij met diverse uitingen en sprekers het belang van een voor-stem onder de aandacht wordt gebracht in de Nederlandse gayscene.

Lees ook:Gay.nl lanceert website met roze stemadvies voor Oekraïne-referendum
Lees ook:Drie roze organisaties krijgen subsidie van referendumcommissie
Lees ook:Lobbybezoek Oekraïense homorechtenorganisatie voor referendum
Lees ook:Donderdag 31 maart: roze debat in Lloyd Hotel Amsterdam
Lees ook:LGBT-festival Oekraïne verstoord door ultrarechts: toch maar bij het referendum komen stemmen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>