Te weinig seksuele voorlichting op Nederlandse scholen

Op Nederlandse scholen wordt te weinig aan seksuele voorlichting gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers kenniscentrum seksualiteit. ‘Kinderen van 9-12 jaar zijn volop bezig met onderwerpen als verliefdheid, relaties en puberteit, maar teveel kinderen geven aan daar geen les over te krijgen.’ Het onderzoek werd in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal gehouden onder duizend kinderen en hun ouders.

Het onderzoek komt naar buiten op de eerste dag van de Week van de Lentekriebels, een landelijke week waarin kinderen van groep 1 tot en met 8 leren over hun lichaam, relaties, social media, zelfbeeld en seksuele weerbaarheid. Voor het eerst werden aan kinderen van 9-12 jaar vragen over seksualiteit gesteld. Slechts een kwart zegt les te krijgen over seksuele grenzen en seksuele diversiteit. Kinderen praten het liefst met hun ouders over dit soort onderwerpen, maar te veel kinderen – ruim een kwart – praten er met helemaal niemand over. ‘Zorgwekkend’, vindt Rutgers-directeur Ton Coenen: ‘We roepen scholen en kinderen op om hier samen mee aan de slag te gaan.’ In ons land is seksualiteit en seksuele diversiteit sinds 2012 opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs. Scholen kunnen hieraan hun eigen invulling geven.

Lees ook:Kwart jongeren duikt er gelijk bovenop bij eerste sekservaring
Lees ook:Homojongeren gevraagd voor tv-programma
Lees ook:Nieuwe jongerencampagne ‘Maak seks lekker duidelijk’
Lees ook:Eerste basisschool in Maastricht aan de slag met seksuele diversiteit
Lees ook:Mulitmedia om multiculturele te verbeelden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>