Senaat Italië stemt voor ‘uitgekleed’ partnerschap homo’s en lesbiennes

De Italiaanse senaat heeft donderdag met 173 tegen 71 gestemd vóór partnerschapsregistratie voor koppels van hetzelfde geslacht. De wet moet nog worden aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, maar zal het ook daar wel gaan halen, omdat de regering er een meerderheid heeft. Tot nu toe was er in Italië op het gebied van partnerschap juridisch gezien niets geregeld, als laatste groot westers land.

Conservatieven en katholieken wisten partnerschapsregistratie tot nu toe tegen te houden. En nog hebben ze niet helemaal ‘verloren’: de door de senaat aangenomen wet is een uitgeklede versie van het oorspronkelijke plan. Zo is er een streep gezet door het recht op adoptie: twee homo’s of lesbiennes die samen kinderen opvoeden is voor veel Italianen nog een brug te ver. De Italiaanse homobeweging is dan ook zwaar teleurgesteld, al zeggen sommigen: ‘Het is tenminste iets.’

Lees ook:Brokeback Moutain in Italië gecensureerd uitgezonden
Lees ook:President Chili ondertekent wet partnerschapsregistratie
Lees ook:Italië verwerpt homofobe antidiscriminatiewet
Lees ook:Homo’s en lesbo’s mogen in leger VS dienen
Lees ook:Amerika stemt over homorechten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Senaat Italië stemt voor ‘uitgekleed’ partnerschap homo’s en lesbiennes

  1. Stef

    Italië loopt jaren achter ja, oorzaak de Katholieke kerk. Maar toch of juist daarom is dit stapje een reuzenpas. Na meer dan tien! jaar touwtrekken is het ‘macher’ Renzi gelukt, net als met veel andere hervormingen. Hij is een realist en haalt binnen wat er mogelijk is. Over een jaartje wordt het invoeren van een wet zoals over adoptie bovendien veel eenvoudiger doordat de Senaat bijna niks meer te zeggen krijgt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>