Groep bedreigde LHBT-vluchtelingen uit noodopvang Alphen opgevangen in Rotterdam

Op woensdag 10 februari is na een lange voorbereiding tussen COA, LGBT Asylum Support, The Hang Out 010, PvdA Rotterdam en Humanitas Rotterdam de groep bedreigde LHBT asielzoekers uit de noodopvang Alphen aan de Rijn verhuisd naar een locatie van Humanitas in Rotterdam. Met de uitspraak van de beroemdste Rotterdammer Erasmus, ‘Help elkaar helpen’, heeft Humanitas het lot van deze groep van LHBT asielzoekers zich aangetrokken. De groep kwam onder de aandacht door hun hongerstaking van 11 december waardoor de feiten over aanhoudende discriminatie, doodsbedreigingen en pogingen tot aanranding in deze noodopvang via LGBT Asylum Support naar buiten kwamen (bron: persbericht).

Weliswaar kreeg de groep van 10 LHBT’s toen meer aandacht voor hun positie maar bleek de discriminatie, onveiligheid en wanhoop en daarmee de druk zo groot dat er alsnog een poging tot zelfdoding plaats vond binnen deze groep. En ondanks aparte, afgesloten opvang voor kwetsbare asielzoekers in de vrouwenafdeling zijn er in deze periode ook aangiftes gedaan van verschillende strafbare feiten naar de groep LHBT asielzoekers. Afgezien van inspanningen door COA bleven zich nog steeds onveilig voelden. Uit gesprekken met het COA werd duidelijk dat COA geen middelen mag aanwenden om asielzoekers extern onder te brengen. Uit deze gesprekken bleek ook dat de omstandigheden blijkbaar nog niet ernstig genoeg waren om bedreigde LHBT asielzoekers door het COA elders te laten huisvesten, iets wat COA wel zou kunnen.

Tussen betrokken partijen werd afgesproken dat met het onderbrengen van deze groep bij een andere lokatie, de asielzoekers niet uit het systeem gehaald worden maar louter een tijdelijke plek krijgen waar zij veilig zijn. Dat houdt in dat zij te allen tijden beschikbaar blijven voor COA voor de verdere procedure maar ook dat zij onder de verantwoording van COA blijven vallen. Door een private gift via LGBT Asylum Support kwam het tijdelijk onderbrengen van de groep bij Humanitas in een stroomversnelling. Daardoor kan de groep wekelijks leefgeld krijgen tot aan de periode waarin ze verder in de procedure gaan. Het leefgeld – 60 euro – staat daarmee gelijk aan het bedrag wat COA wekelijks uitkeert aan asielzoekers in AZC’s.

De opvang bij Humanitas is sober en vergelijkbaar met de noodopvang met dit verschil dat de groep zich hier veilig voelt. Desondanks zijn twee van hen teruggekeerd naar de noodopvang. Redenen hiervoor zijn dat de unitmanager van de noodopvang op het allerlaatste moment druk uitoefende en liet weten dat als de asielzoekers voor de tijdelijke opvang in Rotterdam kozen, zij niet meer zouden mogen terugkeren naar de noodopvang in Alphen en daarmee hun positie in Alphen zouden verspelen. De angst voor autoriteiten die de asielzoekers in hun land van herkomst al hadden, wordt op die manier nogmaals gevoed door autoriteiten in Nederland.

Met deze vorm van opvang is er geen sprake van voorkeursbehandeling maar sprake van langdurige discriminatie waarvoor geen afdoende oplossing is: COA kan haar zorgplicht voor veiligheid van asielzoekers in deze situatie niet garanderen. Daarom kan vanuit een crisissituatie uitgeweken worden naar een externe zorgaanbieder met een humaner beleid, dat ook van toepassing is voor andere kwetsbare groepen als zwangere vrouwen en kinderen. Daarmee heeft LGBT Asylum Support naar COA een voorstel gedaan om Humanitas als zorgaanbieder in te zetten waar de nood te hoog is. Het doel van de transfer is om deze groep van bedreigde LHBT asielzoekers een tijdelijke, veilige plek te geven waarna ze verder in de procedure kunnen.

Lees ook:Karin Bloemen beschermvrouwe LGBT Asylum Support
Lees ook:Hongerstakende LHBT-vluchtelingen opgevangen in Rotterdam
Lees ook:In Alphense noodopvang bedreigde LHBT-vluchtelingen opgevangen in Rotterdam
Lees ook:COC Leiden pleit voor betere omstandigheden roze vluchtelingen
Lees ook:LHBT-vluchtelingen in opvangcentrum Alphen in hongerstaking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>