PrEP eerdaags verkrijgbaar in Frankrijk

PrEP, het preventief slikken van hiv-remmers, is eerdaags beschikbaar in Frankrijk. Dat liet de Franse minister van Volksgezondheid donderdag aan het Franse Parlement weten. Truvada komt beschikbaar aan ‘enkele tienduizenden’ kandidaten, zodat zij geen hiv kunnen oplopen. Het wordt gezien als ‘een doorbraak in een Europese impasse’.

PrEP is al drie jaar op grote schaal beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Europa bleef tot nu toe achter. Kink in de kabel is de Europese registratie van Truvada – een veelgebruikte hiv-remmer – voor preventieve toepassing. Op Europees niveau is dat nog altijd niet geregeld, maar Frankrijk vindt dat niet langer noodzakelijk voor een nationaal besluit. De regeling gaat in de eerste helft van december in en ‘de behandeling wordt voor 100 procent gedekt door de ziektekostenverzekering’, aldus de Franse minister.

In ons land is PrEP om dit moment alleen beschikbaar via de AmPreEP-studie van de GGD Amsterdam. Nadat onderzoek bewees dat PrEP effectief als preventie werkt, hebben het Aids Fonds en Soa Aids Nederland in 2014 opgeroepen het middel ook in ons land breed toegankelijk te maken.

Lees ook:Afwachtende houding minister Schippers over hiv-preventiepil is teleurstellend
Lees ook:Noorwegen gaat als eerste land ter wereld PrEP helemaal vergoeden
Lees ook:PrEP mogelijk snel goedgekeurd in Europa
Lees ook:Amsterdamse hiv-preventie-activisten lanceren PrEPnu.nl
Lees ook:Oproep aan minister Schippers: ‘zet PrEP nog dit jaar in’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>