Japan reikt eerste partnercerficaten uit aan homokoppels

Donderdag zijn in Japan voor het eerst partnercertificaten uitgerekt aan homoseksuele koppels. Ze werden uitgereikt door Shibuya, een district in de hoofdstad Tokio. In maart was dit stadsdeel het eerste stukje Japan dat geregistreerd partnerschap zou invoeren. Dat is nu officieel gebeurd. Koppels van hetzelfde geslacht die minimaal 20 jaar oud zijn, kunnen een bij de notaris opgesteld document tekenen waarin zij verklaren een relatie met elkaar te hebben, op basis van wederzijds vertrouwen. Acht koppels deden dat donderdag. 

Met dit document in handen kan er niet meer worden gediscrimineerd bij bijvoorbeeld het vinden van een woning en bij zorgverlening, zoals tot nu toe in Japan gebeurde, maar hebben homokoppels dezelfde rechten als heterokoppels. Wettelijk is het certificaat niet bindend, maar als bedrijven en ziekenhuizen in de betreffende wijk in Tokio toch discrimineren, worden de namen van die instanties openbaar gemaakt door de wijkafdeling die het certificaat in het leven heeft geroepen. Voorstanders van het ‘homohuwelijk’ hopen dat dit de eerste stap is in de richting van betere homorechten. De Japanse premier verklaarde in februari dat de Japanse Grondwet op dit moment het huwelijk ‘alleen op basis van de wederzijdse instemming van beide geslachten’ omschrijft.

Lees ook:Poll Japan: meerderheid is voor ‘homohuwelijk’
Lees ook:Japanse First Lady verrast door op de Tokio Rainbow Pride te verschijnen
Lees ook:Stadsdeel Tokio erkent homorechten
Lees ook:Japan werkt mee aan homohuwelijk over de grens
Lees ook:Tokio Pride na drie jaar terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>