Oud GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi komt uit de kast

Drie jaar na het beëindigen van zijn politiek carrière komt voormalig GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi uit de kast. Dat openbaart de 34-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst in een interview met de Volkskrant. Jarenlang had hij moeite met zijn geaardheid: ‘Ik wist niet hoe het moest, moslim én homo zijn’ en lange tijd dacht hij dat het wel over zou gaan. Hij zag zijn geaardheid als een djinnin de islamitische traditie een bovennatuurlijk wezen dat bezit van mensen kan nemen, maar waarvan ze ook kunnen worden verlost. Vanaf het moment dat de politicus uit Amsterdam-West de Tweede Kamer betrad, kreeg hij in de media vragen over zijn geaardheid.

Tot nu toe zweeg hij erover, maar vandaag verschijnt zijn boek ‘Djinn’. Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot Dibi een voorvechter te worden voor multicultureel Nederland. Hij dacht dat niemand met een buitenlandse achtergrond naar hem zou luisteren, als bekend werd dat hij homo was. Hij hoopte dat zijn gevoelens voor mannen door de politiek zouden verdwijnen, al verdedigde hij de rechten van LHBT’s. ‘Om mijn geweten te sussen’, zegt hij nu. In 2012 deed hij een gooi naar het leiderschap van GroenLinks. Hij werd verslagen door Jolande Sap, verliet de Tweede Kamer, raakte zijn politiek contacten kwijt en vereenzaamde. Daardoor ging hij nadenken en kwam tot de conclusie dat hij ‘de partij wilde redden omdat hij zichzelf niet kon redden.’ Dibi heeft nog gen nieuw werk en nog geen relatie, maar hoopt er vurig op.

Lees ook:Tofik Dibi in Boekhandel Vrolijk
Lees ook:Homo’s zijn niet altijd gezellig!
Lees ook:Kamer eist homovoorlichting op elke school
Lees ook:Bureau Vooroordeel: Tofik Dibi in de Verhoorwagen
Lees ook:COC wil af van geslachtsregistratie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>