Homo-vluchtelingen maken mogelijk meer kans op asiel

Vorig jaar april was er nog sprake van terugsturen van veel homoseksuele vluchtelingen naar hun land van herkomst, omdat veel asielzoekers niet over hun geaardheid durfden te praten tegenover ambtenaren van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Daar lijkt verandering in te komen. De afgelopen weken verklaarde de Raad van State dat meer dan honderd hoger beroepszaken van homo-vluchtelingen gegrond zijn en dat de IND hun asielaanvragen moet heropenen.

Volgens Sabine Heijstek van de Raad van State is het ‘in al deze zaken onduidelijk hoe de IND had beoordeeld dat de seksuele gerichtheid niet geloofwaardig is.’ Sommige zaken stammen uit 2011, 2012 en 2013. Heijstek: ‘Deze zaken hadden we tijdelijk opgeschort en afgelopen weken zijn ze behandeld.’ Tot nu toe hanteerde de IND een lijst vragen als ‘Heb je het verteld aan familie en vrienden’, ‘heb je een relatie?’ Hoe bewijs je dat je homo bent? Het blijft moeilijk aan te tonen of iemand het faked of daadwerkelijk homo is.

Lees ook:Hoe test je of iemand homo is?
Lees ook:Hoe bewijs je dat je homo bent?
Lees ook:Hommeles in de hoofdstad over Gay Pride
Lees ook:Officier van Justitie klaagt AIVD aan wegens ‘homofobe agenda’ en krijgt gelijk
Lees ook:De tien homo’s met de meeste invloed in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>