Aids Fonds vaart mee op Canal Parade met ‘piemelboot’

Met vijf meter hoge opblaasbare piemels vaart het Aids Fonds op zaterdag 1 augustus mee tijdens de Canal Parade, het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride. De piemels verschillen in lengte en in kleur. Ze maken duidelijk dat er wereldwijde verschillen bestaan, ook als het gaat om hiv-medicatie voor homomannen. Gemiddeld heeft slechts 1 op de 10 homomannen in de wereld toegang tot hiv-zorg, waaronder levensreddende medicijnen, terwijl uit onderzoek blijkt dat zij een 19 keer grotere kans hebben op het krijgen van hiv dan de rest van de wereldpopulatie. Aids Fonds ambassadeur Freek Bartels vaart mee op de boot, samen met de acteurs Alex Klaasen en Lone van Roosendaal. De boot in de Canal Parade is onderdeel van de Aids Fonds campagne ‘Geen medicijnen is doodzonde‘ (bron: persbericht).

Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds: ‘In een wereld waar seks tussen mensen van hetzelfde geslacht in ruim 75 landen strafbaar is, is het voor veel homomannen moeilijk om hun seksuele gezondheid te beschermen. Discriminerende wetgeving leidt tot meer hiv, aids en uiteindelijk de dood. Door te investeren in lokale maatschappelijke initiatieven, maakt het Aids Fonds hiv-medicatie toegankelijk voor homomannen – juist in landen waar hun eigen overheid tekort schiet.’ Uit het laatste rapport van UNAIDS blijkt dat 17,6 procent van alle nieuwe hiv-infecties in de wereld homomannen betreft. In sommige West- en Centraal Afrikaanse landen, maar ook in Thailand, is het aantal mensen met hiv onder deze groep het hoogst. Ook in andere delen van de wereld komt hiv onder homomannen onevenredig veel voor. Zo leeft in Jamaica, waar homoseksualiteit strafbaar is, ruim 30 procent van de homomannen met hiv.

Wanneer LHBT’s gevaar lopen om gestraft te worden voor hun seksuele voorkeur, groeit het risico dat zij geen medische hulp zoeken bij een mogelijke hiv-infectie. In Oeganda bijvoorbeeld, waar hiv-infecties stijgend zijn, is de angst om medische hulp te zoeken onder mannen die seks hebben met mannen toegenomen nadat begin 2014 een wet van kracht werd die het hebben van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht verbiedt. Zelfs de hulpverleners worden er aangevallen, waardoor de noodzakelijke hiv-zorg niet altijd meer beschikbaar is. Zolang homomannen die zorg niet krijgen, zal dit hun gezondheid beschadigen en kan het virus ongemerkt worden verspreid.

Slechts de helft van de lage- en middeninkomenslanden zegt geld uit te geven aan programma’s gericht op hiv-zorg voor mannen die seks hebben met mannen. Het Aids Fonds zorgt er voor dat homomannen wereldwijd betere toegang tot preventie en behandeling van hiv hebben en steunt lokale organisaties die opkomen voor de rechten van LHBT’ers. Het werkt daarin samen met activisten, advocaten en beleidsmakers, ook in landen waar hun eigen overheid dit werk belemmert of strafbaar stelt, zoals in Oeganda.

Lees ook:Fighting for Tolerance: Aids Fonds in de boksring met Poetin en Mugabe tijdens Canal Parade
Lees ook:Aids Fonds trekt miljoen uit voor homomannen
Lees ook:Maggie MacNeal opent Roze Maandag namens Aids Fonds
Lees ook:Aids Fonds lanceert de #dutchkiss uit solidariteit met LHBT’ers
Lees ook:Aids Fonds haalt recordbedrag binnen met piemelboot

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aids Fonds vaart mee op Canal Parade met ‘piemelboot’

  1. Frans

    Wacht even.

    Ik ben homo, en ik ben vreselijk dol op piemels. Opblaasbaar of niet opblaasbaar, maakt niet uit – altijd leuk: piemels. Maar ehm… moet dit echt op DEZE manier? :-)

    Het is voor het goede doel enzo, dat weet ik wel.. maar toch.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>