Amsterdamse gayscene verrijkt met Rainbow Awards

De Amsterdamse gayscene is een event rijker: maandag 29 juni vond de eerste uitreiking plaats van de Rainbow Awards, prijzen voor bedrijven, initiatieven en personen die veel hebben gedaan voor de LHBT-beweging. Tuschinski had haar beste zaal beschikbaar gesteld voor de gala-avond. De rode loper lag uit, de pers was ruimschoots van de partij en gasten hadden duidelijk werk van hun outfit gemaakt: veel galajurken, black ties en prachtig uitgedoste drag queens. Diva Mayday en Peter van Vught (Milkshake, Paradiso en Club NYX) vonden de tijd rijp voor een heus rode-lopergala, in samenwerking met gay.nl. Via internet hadden ruim 33.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favorieten in maar liefst 23 categorieën.

Carin Bloemen opende het gala: bij haar tweede song ‘Welcome’ (een bewerking van ‘Let me entertain you‘ van Robby Williams) kwam het publiek ‘los’. Daarna aan Mayday en Peter van Vught de taak om de 21 prijzen uit te reiken: fraaie awards, gemaakt door Flexicon. Zoals bij ‘echte’ award-gala’s, werd elke prijs ingeleid door een BN’er. Zo was er de Ellie Lust-award, vernoemd naar de bekende agente van Roze in Blauw van de Amsterdamse politie. Zij reikte de prijs uit aan Margriet van der Linden, maar omdat die er niet was, mag Ellie ‘haar’ prijs een weekje mee naar huis nemen.

Veel prijzen waren voor organisaties, items in de uitgaanssfeer en personen die hun sporen verdiend hebben, zoals het COC (LGBT Achievement Award), PANN (beste feest), Amsterdam Gay Pride (beste outdoor event), Linda de Mol (personality award, ze was er zelf niet),  Prik (beste bar), Club NYX (beste club) en Gay Straight Alliance (beste LHBT initiatief). Sport, toneel, zang, musical, mode, film, comedy: het werd allemaal met prijzen vereerd. Persoonlijk was ik erg blij met de award ‘beste film’ voor de ZAPP jeugd-televisiefilm ‘Jongens‘, een roze filmparel die vorig jaar uitkwam. De Queen of the Year mocht natuurlijk niet ontbreken: dat werd DeeDee Jansen.

Mayday kondigde die prijs aan en zei: ‘Wij drag queens zijn heel zichtbaar en geven een beetje extra kleur aan de maatschappij.’ En dat deed de Rainbow Awards ook: een beetje extra kleur geven aan de Amsterdamse roze scene, die ‘na zeven magere jaren’ wel een boost kan gebruiken. Het gala mocht er wezen – alle lof voor de mensen achter de schermen, onder meer van gay.nl – en smaakt naar meer. Het gala geeft niet alleen een beetje meer kleur, maar zet ook verdienstelijke roze instellingen en initiatieven in de spotlights. Ook dát kan de vaderlandse LHBT-community goed gebruiken. Zoals COC-voorzitter Tanje Ineke in haar dankwoord zei: ‘Met elkaar kunnen we de wereld echt veranderen.’

Lees ook:De Rainbow Awards gaan op voor een Gouden Kabouter
Lees ook:Drie Music Awards voor Lady Gaga
Lees ook:VS: nominaties GLAAD Media Awards bekendgemaakt
Lees ook:TV-tip: Musical Awards Gala op NPO 1
Lees ook:Sam Smith wint vier Grammy’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>