Internationale dag tegen Homofobie

Zondag 17 mei is Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHO). Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO homoseksualiteit van de International Classifications of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening. In 2003 organiseerde de Canadese Fondation Émergence een dag tegen homofobie. Sinds 2005 wordt de dag – als IDAHO -ook in andere landen gehouden.

Sinds een paar jaar is de aandacht niet alleen gericht op discriminatie van homo’s en lesbiennes, maar ook op bi’s en transgenders. Tonen LHBT’s op Gay Prides en Roze Zaterdag hun trots, op IDAHO ligt de focus op homo-, bi- en transgenderhaat. Jaarlijks worden op en rondom deze dag verschillende activiteiten georganiseerd: zie de website van Gay & Lesbian Switchboard. Zaterdag rijdt een roze limousine door het land, georganiseerd door 24 organisaties, waaronder NOC*NSF, de politie, gemeenten en belangenorganisaties als het COC, ANBO en GUTS. De roze limousine is een initiatief van Roze50+ in samenwerking met andere landelijke Gay-Straight Alliances. De wagen komt naar drie Regenboogsteden: Amersfoort, Utrecht en Rotterdam.

Lees ook:IDAHO – Internationale Dag tegen homofobie
Lees ook:Internationale Dag tegen Homofobie
Lees ook:Zilveren jubileum Gay & Lesbian Switchboard
Lees ook:Rusland grijpt in bij demonstratie tegen homofobie in Moskou
Lees ook:Wake tegen homofobie op 17 mei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>