Homo-tolerantie is nog altijd flinterdun

Dat Nederland zo’n tolerant land is, blijkt niet uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag ‘Wel trouwen, niet zoenen’ uitbracht. Maar liefst een op de drie Nederlanders ziet homo’s ‘liever niet zoenen op straat’. Terwijl heterokoppels elkaar ongestraft kunnen aflebberen (slechts 12 procent stoort zich daaraan), moeten homo’s dat in het geniep doen.

Zie ook: Ben je homo?

Anno 2015 blijkt menigeen dat nog altijd te vinden: 35 procent vindt het ‘aanstootgevend’ als twee heren elkaar zoenen, 24 procent als twee dames dat doen en 28 procent wil geen mannen hand in hand zien lopen. De algemene houding tegenover de roze medemens verschuift wel: 92 procent van de Nederlanders vindt dat homo’s en lesbiennes moeten kunnen leven zoals ze willen. In 2012 had 66 procent van de Nederlanders een positieve houding tegenover homoseksualiteit, in 2006 was dat iets meer dan 50 procent. Het COC vindt dat ‘het laagje acceptatie in Nederland dunner is dan het lijkt’. Minister Jet Bussemaker noemt de cijfers ‘erg zorgelijk’ en zegt: ‘Emancipatie vraagt onderhoud.’

Daarnaast zijn protestante christenen en moslims veel minder gecharmeerd van de roze medemens en tolereren homoseksualiteit in feite helemaal niet. Het SCP schrijft dat met name ouderen boven de 70, ‘beslist religieuze mensen’ en de achterban van de Christenunie een negatieve houding tegenover LHBT’s hebben. Van CU-stemmers is 47 procent negatief, bij het CDA is dat 11 procent en bij de PVV 10 procent (op zijn zachtst gezegd niet laag). GroenLinks is het meest homovriendelijk: 0 procent van de stemmers in negatief over homo’s, D66 volgt met 1 procent, VVD 3 procent, de PvdA en de SP scoren met respectievelijk 5 en 6 procent negatievelingen relatief hoog.

Lees ook:Nederland steeds toleranter tegenover homo- en biseksualiteit
Lees ook:Acceptatie homo’s toegenomen, maar niet overal
Lees ook:PVV-er vaakst negatief over homo’s
Lees ook:Tien procent Nederlanders wil homo’s opsluiten
Lees ook:Nederland blijkt behoorlijk homovriendelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>