COC Limburg op de bres voor roze ouderen

COC Limburg heeft de nieuwe werkgroep ‘Roze Plussers’ in het leven geroepen, een groep met enthousiaste vrijwilligers die roze ouderen in Limburg een hart onder de riem steken door het organiseren van activiteiten voor roze ouderen. De werkgroep start met een Roze maatjes project en met Roze Plussers bijeenkomsten. Er zijn in Nederland ruim 400.000 roze ouderen. Met de vergrijzing van de samenleving wordt deze groep steeds groter. Iedere 20 minuten komt er een 50-plusser bij, iedere 6,5 uur een roze 50-plusser (bron: persbericht).

Net als hetero ouderen moeten roze 50-plussers kunnen blijven leven zoals zij willen, ook als ze afhankelijk worden van zorg., maar roze 50-plussers ondervinden nogal eens problemen met hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. De vaak verstoorde relatie met familie, kinderen en ex-partners en het ontbreken van een sociaal netwerk kunnen leiden tot sociaal isolement en eenzaamheid. Bij oudere generatiegenoten is homoseksualiteit nog vaak een taboe: een drempel voor roze ouderen om zichzelf te kunnen zijn omdat ze bang zijn voor negatieve reacties.

Veel roze ouderen groeiden op in een omgeving waarin homoseksualiteit onbespreekbaar was. De geslotenheid van toen heeft ervoor gezorgd dat de huidige generatie roze ouderen nog steeds bijna onzichtbaar is. Ze durven zich hun gevoelens niet te uiten en staan geïsoleerd. COC Limburg wil daar actief wat aan doen, onder andere door vrijwilligers (roze maatjes) te koppelen aan roze ouderen om bijvoorbeeld samen koffie te drinken, een praatje te maken of wat leuks te gaan doen.

Maandelijks komen er bijeenkomsten om roze ouderen een gelegenheid te bieden elkaar te ontmoeten in de veilige omgeving van Café Rosé, het café van COC Limburg aan de Bogaardenstraat 43 in Maastricht. Burgemeester Onno Hoes verricht op donderdag 30 april om 19.00 uur het startschot door de nieuwe poster en flyers van de projecten te onthullen. Aansluitend wordt de film ‘Gerontophilia’ vertoond (trailer: zie website).

 

Lees ook:Roze Plussers bijeenkomst vanaf 13 december ook in Parkstad
Lees ook:COC Limburg organiseert debat alternatieve woonvormen voor lhbt-ouderen in Glaspaleis Heerlen
Lees ook:Roze 50plus organiseert ‘Als U begrijpt wat ik bedoel…’
Lees ook:Roze Senioren Contactdag
Lees ook:Stichting Welzijn Ouderen Arnhem krijgt als eerste welzijnsorganisatie de Roze Loper

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>