Aandacht voor hiv en aids mag niet verslappen

De aandacht voor aids en mensen met hiv mag niet verslappen. Nederland heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de strijd tegen de ziekte. Daarom moet minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hier volgend jaar extra aandacht voor vragen, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie. Daarvoor pleiten negen organisaties, verenigd in het Nederlandse Hiv/Aids Platform, in een gezamenlijke verklaring die zij donderdag presenteren tijdens een bijeenkomst in Den Haag, waarbij Ploumen ook aanwezig is.

In een groot deel van de wereld daalt het aantal mensen met hiv, maar neemt toe in middeninkomenslanden als Vietnam, Myanmar en Peru. Donoren als Duitsland, de UK en de EU trekken zich uit die landen terug, omdat het er economisch beter gaat. Maar veel van die landen zijn nog niet in staat de hiv-bestrijding zelf te kunnen betalen en daardoor neemt de hiv-epidemie daar toe in plaats van af, aldus Ton Coenen, directeur van het Platform. Ook in landen waar het slecht gesteld is met de rechten van LHBT’s, sekswerkers, drugsgebruikers en jonge vrouwen, stijgt het aantal mensen met hiv nog steeds. Wereldwijd hebben 35 miljoen mensen hiv, van wie er naar schatting 22 miljoen geen behandeling krijgen.

Lees ook:Bijdrage Nederland aan Global Fund valt tegen op cruciaal moment in de aidsbestrijding
Lees ook:Aantal hiv-infecties daalt
Lees ook:Aids Fonds geschokt door stijging nieuwe hiv-infecties in de wereld
Lees ook:Meer dan 13.000 handtekeningen voor petitie ‘Geen medicijnen is doodzonde’
Lees ook:VN: één millenniumdoel wel gehaald: inperken hiv-epidemie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>