Freud schreef het al in 1935: ‘Voor homoseksualiteit hoef je je niet te schamen’

Homoseksualiteit is niets om je voor te hoeven schamen. Dat vinden wij heel gewoon, maar Sigmund Freud schreef dat al in 1935. Dat was in een tijd dat homoseksualiteit werd beschouwd als geestesziekte, iets dat de Wereld Gezondheidsorganisatie pas in 1990 uit de boeken schrapte. De beroemde psychotherapeut Freud schreef een brief aan bezorgde ouders van een homoseksuele kind.

Homoseksualiteit is ‘niets om je voor te hoeven schamen’, schreef hij en ‘kan niet als ziekte worden geclassificeerd’. Als lichtend voorbeeld noemde hij Plato, Michelangelo en Leonardo da Vinci: ‘verschillende beroemde mannen’ die homo waren. Hij schreef dat hij niet denkt het kind ‘normaal hetero’ te kunnen maken en raadde psychoanalyse in plaats van ‘behandeling’ aan, om hem ‘in harmonie met zichzelf’ te brengen. Freud is duidelijk geen voorstander van de ‘conversietherapie’ die homo’s moet ‘omturnen’ en noemt die behandelingen zelfs gevaarlijk. Met die opvatting was hij was zijn tijd ver vooruit. De brief is te zien op de tentoonstelling over of Sexology bij de Wellcome Collection in Londen.

Lees ook:Durex brengt condoom emoji uit om safe-seks te promoten
Lees ook:Jochie van tien leidt Gay Pride
Lees ook:De tandpasta test
Lees ook:Boy George: homo’s willen niet opvallen
Lees ook:Amerikaanse pastoor zaait homohaat vlak voor behandeling anti-homowet Oeganda

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>