Britten in Victoriaanse tijd homovriendelijker dan in de ‘swinging sixties’

De ‘swinging sixties‘ waren voor roze Britten lang niet zo swingend als we van de ‘decade of love‘ verwachten. In de jaren ’60 belandden meer homo’s achter de tralies dan in de preutse Victoriaanse tijd in de 19e eeuw. Toen bleken Britten veel relaxter tegen homo’s aan te kijken dan toen Londen het centrum was van de jonge mode (de minirok!), popart en opkomende popmuziek. Dat blijkt uit een studie van historicus Jeff Evans van de Manchester Metropolitan University.

Hij bestudeerde meer dan 280.000 strafzaken die te maken hadden met seks tussen mannen. De meest iconische veroordeelde homoseksueel was Oscar Wilde in de tweede helft van de 19e eeuw, maar hij blijkt een van de weinigen te zijn geweest. Volgens Evans werden in de Victoriaanse tijd veel zaken simpelweg door de rechtbank afgewimpeld, kennelijk omdat het ‘none of their business’ werd bevonden. Homo’s die wel achter de tralies verdwenen, werden lang niet zo bruut behandeld als wij denken dat ze toen moeten zijn bejegend. ‘Eind 19e eeuw werd de doodstraf en levenslang verlaagd tot een handvol jaren gevangenisstraf. We weten niet waarom, maar statistisch gezien zien we geen verband tussen de ‘walging’ over deze ‘misdaad’ en de uiteindelijke straf.’ Kom daar eens om in voormalige Britse koloniën, die op grond van Victoriaanse wetten hardnekkig vasthouden aan strenge straffen.

Lees ook:Een op de vijf Britten niet blij met lengte eigen piemel
Lees ook:Voorstanders Brexit lonken naar de roze kiezer
Lees ook:Homo-moordenaars trouwen met elkaar in de gevangenis
Lees ook:‘Brexit slaat nergens op als je gay bent’
Lees ook:Constitutionele Hof Oeganda verklaart anti-homowet ongeldig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>