Maleisische oppositieleider wegens sodomie veroordeeld

De populaire Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is door het Hooggerechtshof van het land schuldig bevonden aan sodomie. Hij zou een seksuele relatie hebben onderhouden met zijn mannelijke assistent, iets dat hij altijd heeft ontkend. In maart vorig jaar werd Angwar tot vijf jaar cel veroordeeld. Hij ging daartegen in beroep, maar ook het hoogste rechtsorgaan acht hem schuldig en legt hem dezelfde straf op: vijf jaar achter de tralies.

Net als in een aantal omringende landen is homoseksualiteit in Maleisië strafbaar. In veel andere landen gelden strenge sharia-wetten, maar Maleisië hanteert nog altijd antieke Victoriaanse wetten uit de tijd dat het land een Britse kolonie was. Homo’s hadden hier tot voor kort niet zo veel te vrezen, omdat er in dit land bijna nooit iemand werd veroordeeld. De oppositieleider denkt dat hij is vervolgd om hem monddood te maken. Hij is de enige serieuze bedreiging voor de coalitie die het in Maleisië sinds 1957 voor het zeggen heeft. Als hij de gevangenis uitkomt, mag hij ook nog eens vijf jaar geen politieke functie uitoefenen. De man die in 2008 en 2013 als oppositieleider grote successen boekte, kan dus niet meedoen aan de landelijke verkiezingen in 2018.

Lees ook:Alweer sodomieproces tegen Anwar
Lees ook:Maleisië zet 16 transvrouwen achter de tralies
Lees ook:Homoseksualiteit niet langer strafbaar in Belize
Lees ook:Rechters India moeten bestuderen of homoseks strafbaar moet blijven
Lees ook:Duizenden Britse homo’s krijgen officieel eerherstel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>