Hoe bewijs je dat je homo bent? Debat over homoseksualiteit in de asielprocedure

Hoe bewijs je dat je homo bent? Donderdag 12 februari organiseert de Amsterdamse Academsche Club een debat over de problematiek van homoseksuele asielzoekers. Homoseksualiteit kan een reden zijn om naar Nederland te vluchten. Maar moeten wij zomaar geloven dat een asielzoeker homo is? En zo nee, hoe kan een asielzoeker dat aantonen? Aanleiding voor het debat is het A.B.C. arrest van het Europese Hof van Justitie. Dat bepaalt dat stereotiepe opvattingen niet de doorslag mogen geven bij asielprocedures. Ook mogen er geen gedetailleerde vragen worden gesteld over hoe de asielzoeker met de eigen seksuele gerichtheid omgaat. Maar het Hof meldt niet welke bewijsmiddelen wel geschikt en toegestaan zijn. Met Peter Herfst, Sabine Jansen, Louis Middelkoop en Betty de Hart. Maarten den Heijer is gespreksleider (bron: persbericht).

Over de sprekers: Peter Herfst is psycholoog, geeft deskundigenadvies bij procedures over asielzoekers die stellen homoseksueel te zijn en deed in opdracht van Stichting Secret Garden onderzoek naar homoseksuele asielzoekers. Sabine Jansen werkt als jurist voor COC Nederland en is co-auteur van het rapport ‘Fleeing Homophobia, Asylum Chains Related to Sexual Orientati and Gender Identity in Europe’. Louis Middelkoop is secretaris van de Commissie Meijers en schreef een commentaar bij het A.B.C. arrest in Jurisprudentie Vreemdelingenrecht. Betty de Hart is hoogleraar migratierecht aan de Universiteit van Amsterdam en doet internationaal vergelijkend, empirisch en historisch onderzoek naar het migratierecht. Maarten den Heijer is universitair docent internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en doet onderzoek naar het Europese en internationale vluchtelingenrecht.

Het debat vindt plaats van 17.30 t0t 18.45 uur bij de Amsterdamse Academische Club op de Oudezijds Achterburgwal 235; 17 uur gaat de deur open. lijft u eten? Na de lezing wordt er, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro geserveerd. Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting. U kunt zich aanmelden voor de lezing en het diner via deze website.

 

Lees ook:Asielverzoeken homo’s vaak afgewezen op grond van vooroordelen
Lees ook:Veel homo vluchtelingen nog altijd teruggestuurd
Lees ook:Hoe test je of iemand homo is?
Lees ook:Onderzoek naar homo asielzoekers
Lees ook:Femfusion organiseert serie lesbische debatten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>