Eerste transgender burgemeester in India

In India heeft voor het eerst een transgender kandidaat een verkiezing tot burgemeester gewonnen. De 35-jarige Madhu Kinnar won als onafhankelijke kandidaat de verkiezing in het district Raigarh in de deelstaat Chhattisgarh (in het oosten van India). Ze is benoemd tot burgmeester van Raigarh. Kinnar werkte als zanger en danser op treinen tussen Howrah en Mumbai en hield daar pas mee op, toen ze was gevraagd zich burgemeesterskandidaat te stellen.

‘Het was de publieke steun waardoor ik het aandurfde’, zei ze. ‘Mensen hebben  mij hun vertrouwen gegeven. Ik ga m’n best doen om hun dromen te helpen verwezenlijken.’ Haar overwinnig is een mijlpaal voor India, waar transgenders ‘Hijras’ worden genoemd, die zichzelf niet als man of als vrouw zien, maar als ‘derde gender’. Vorig jaar april beopaalde het Indiase Hooggerechtshof dat transgenders zichzelf als zodanig mogen laten registreren in officiële documenten. De antieke Victoriaanse wet die homoseksualiteit verbiedt, geldt nog steeds. December 2013 overrulede het Hooggerechtshof een rechtbank in New Dehli, die deze wet in 2009 ongrondwettelijk had verklaard. Ondanks alle protesten en pogingen de overrule tegen te gaan, is homoseks ngo steeds strafbaar.

Lees ook:India erkent transgenders als derde geslacht
Lees ook:Gay India op Amsterdam India Festival
Lees ook:India anderhalve eeuw terug met strafbaar houden homoseksualiteit
Lees ook:Regering India wil homowet afschaffen
Lees ook:Rechters India moeten bestuderen of homoseks strafbaar moet blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>