Zondag 4 Januari opening Roze Stad Maastricht 2015

In 2015 mag Maastricht zich het hele jaar de Roze Stad van Nederland noemen. De aftrap is op zondag 4 januari om 15.00 uur in de Timmerfabriek in Maastricht. Iedereen is van harte welkom. Een eerste impressie van een deel van de activiteiten wordt getoond. Voor de derde keer in de historie mag Maastricht zich een jaar lang Roze Stad noemen. Van zondag 14 tot en met zondag 21 juni biedt de hoofdstad van Limburg lezingen, debatten, tentoonstellingen, bezinning, optredens en feesten rond diversiteit met als hoogtepunt Roze Zaterdag 20 juni (bron: persbericht).

De werkgroep bestaat volledig uit vrijwilligers en heeft ‘Maastricht Colours You’ gekozen als naam voor de Roze Zaterdag 2015. Het logo verwijst naar de regenboogvlag als veelkleurig symbool voor mensenrechten en de homobeweging, maar ook naar het euregionale en internationale karakter van de Maastrichtse Roze Zaterdag en de grote diversiteit van onderwerpen in het programma. Nagenoeg alle professionele culturele (onderwijs) instellingen in de stad hebben toegezegd om mee te willen werken en zullen hun programmering in de week voor Roze Zaterdag helemaal afstemmen op Maastricht Colours You. Verder is er ook ‘een grote mate van commitment’ van vertegenwoordigers van onder meer MVV, de Maastrichtse VVV en het Centrummanagement.

De eerste grote activiteit in het Roze Jaar begint op 15 maart in Centre Céramique: een gratis toegankelijke fototentoonstelling over de Roze Zaterdag: ‘Gijsen , flikker op!‘. In de katholieke bisschopsstad Roermond, waar op paaszaterdag 14 april 1979 een demonstratie werd gehouden tegen uitspraken van bisschop Gijsen over homoseksualiteit. Deze demonstratie viel in de Goede Week, dus na Witte Donderdag en Goede Vrijdag. De homodemonstratie maakte van deze zaterdag een Roze Zaterdag, een die nooit meer is verdwenen. De tentoonstelling vertelt verhalen en toont beelden over de homobeweging en emancipatie toen en nu.

Lees ook:Maastricht kandidaat Roze Zaterdag 2015
Lees ook:Maastricht Colours You vanaf 13 juni
Lees ook:Regenboogzebrapad mag permanent blijven liggen in Maastricht
Lees ook:Tentoonstelling ‘Gijsen, Flikker op!’ in Centre Céramique Maastricht
Lees ook:Burgemeester Onno Hoes voor ‘machtsoverdracht’ naar Roze Zaterdag Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>