Amsterdam wil einde maken aan hiv-epidemie

Amsterdam wil einde maken aan hiv-epidemie en start in het vroege voorjaar van 2015 als eerste Europese stad een project om verspreiding van hiv op stadsniveau te elimineren. Het project H-team (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam), is een samenwerkingsverband van alle partijen die betrokken zijn bij de lokale hiv-bestrijding en combineert de nieuwste medische inzichten met psychosociaal onderzoek en campagnes gericht op risicogroepen, huisartsen en andere zorgprofessionals. Als het project succesvol is, wordt het mogelijk uitgebreid op nationaal niveau. Het H-team werd tot zijn overlijden bij de MH17 vliegtuigramp geleid door initiatiefnemer prof. dr. Joep Lange. De betrokken partijen zetten het werk van Lange met grote toewijding en onverminderde motivatie voort (bron: persbericht).

Zie ook: VN wil aids in 2030 uit de wereld hebben en Wereld Aids dag

Prof. dr. Peter Reiss, directeur van Stichting HIV Monitoring en net als Lange verbonden aan het AMC en het Amsterdam Institute for Global Health and Development nemen de rol van Lange over. Reiss: ‘De hiv-epidemie wordt in belangrijke mate in stand gehouden door mensen die zich niet bewust zijn van hun hiv-status. Dit, terwijl succesvolle behandeling de individuele gezondheid bevordert en ervoor zorgt dat de kans dat iemand hiv overdraagt klein is. Het H-team gelooft dat de epidemie in Amsterdam met de juiste interventies sterk kan worden teruggedrongen.’

Volgens de laatste gegevens wordt ieder jaar bij ruim 1000 mensen in Nederland hiv vastgesteld, waarvan ongeveer 350 in Amsterdam. Ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, beschikbaarheid van goedkope condooms en georganiseerde zorg voor risicogroepen zoals het gratis testen op soa’s en hiv bij soa-poliklinieken. Het H-team richt zich vooral op de groepen met de meeste hiv-diagnoses: homomannen en migranten uit gebieden waar hiv veel voorkomt. In het H-team werken het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), Stichting HIV Monitoring (SHM), Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland, en Amsterdamse huisartsen en ziekenhuizen nauw met elkaar samen, met steun van het Aids Fonds.

GGD Amsterdam start een proefproject met PrEP (Pre Expositie Profylaxe): een dagelijkse pil met daarin twee verschillende hiv-remmers, als bescherming tegen hiv. PrEP is een optie voor mensen die nog geen hiv hebben, maar wel veel risico lopen. De meerderheid van de homomannen gebruikt condooms wanneer ze seks hebben met losse partners. Toch is er een groep mannen die er niet in slaagt om dat consequent te doen. PrEP kan hen beschermen: uit buitenlandse onderzoeken blijkt dat PrEP effectief kan zijn om hiv te voorkomen. In Europa zijn hiv-remmers op dit moment nog niet geregistreerd voor preventief gebruik. Het H-team wil onderzoeken of homomannen in Amsterdam PrEP willen gebruiken als aanvulling op de huidige preventiemiddelen, en de voor- en nadelen daarvan.

Het H-team gaat ook op zoek naar mensen die recent hiv opliepen, voor een onderzoek naar functional cure: wanneer het virus na jaren van behandeling blijvend wordt onderdrukt, ook nadat iemand stopt met het nemen van medicijnen. De grootste kans hierop is waarschijnlijk bij patiënten die kort na het oplopen van de infectie starten met behandeling. Hiv wordt vaak overgedragen door iemand die recent geïnfecteerd raakte. Veel mensen zijn zich daar op dat moment nog niet van bewust, maar in deze acute fase is de hoeveelheid virus in het bloed zeer hoog. Het H-team wil homomannen, de grootste risicogroep, bewust maken van mogelijke symptomen van een recente hiv-infectie en spoort ze aan zich te laten testen wanneer dergelijke symptomen zich voordoen in de twee weken volgend op risicovolle seks.

Lees ook:D66 en GroenLinks willen vergoeding PrEP voor risicogroepen
Lees ook:Amsterdam overweegt begeleiding informele PrEP
Lees ook:Aids Fonds: ‘PrEP is geen Pretpil’
Lees ook:GGD-Amsterdam start met proef hiv-preventiepil PrEP
Lees ook:Europees onderzoek naar PrEP-behoefte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>