Kirgizië werkt aan nog strengere anti-homowet dan Rusland

Kirgizië dreigt een anti-homowet te krijgen die nog strenger is dan die vorig jaar in Rusland werd ingevoerd. Op 15 oktober nam het parlement van het land – een voormalige Sovjet-republiek – een eerste versie van de wet aan. Door die wet dreigt de lokale LHBT-vereniging Labrys, samenwerkingspartner van het COC, monddood te worden gemaakt. COC Nederland is daarom een actie in de sociale media gestart.

Zie ook: oproep tot demonsitratie op Homomonument

Labrys vraagt Nederlanders om een foto van zichzelf te plaatsen op Facebook en Twitter met hashtag #supportLGBTkg en met een slogan op de Labrys-site. De wet ‘ter bescherming van minderjarigen’ verbiedt informatie en debat over elke vorm van ‘niet-traditionele seksuele relaties’ in het openbaar en in de media, ook voor journalisten. Een organisatie als Lybris kan daardoor worden verboden. Overtreding kan tot gevangenisstraf leiden: dat maakt de wet nog strenger dan die in Rusland, waar een overtreder van de wet een boete krijgt. Sinds 1998 zijn homoseksuele handelingen in Kirgizië niet meer strafbaar, maar als de wet erdoor komt, wordt homoseksualiteit in feite weer illegaal. Overigens is het droevig gesteld met acceptatie van LHBT’s in het land, zoals blijkt uit een rapport van Human Rights Watch.

Lees ook:Kirgizië stevent af op anti-homowet
Lees ook:Ontwikkelingswerk COC niet zonder risico’s
Lees ook:Demonstratie tegen anti-homowet Kirgizië
Lees ook:Homo’s hebben geen leven in Kirgizië
Lees ook:Documentaire ’5000 Roebel’ en debat over Russische anti-homowet in Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>