‘Groei nieuwe hiv-infecties onder jonge homomannen onacceptabel’

@Erik Feenstra

‘Het aantal nieuwe infecties onder homomannen onder de 25 jaar neemt al jaren niet af maar toe en dat is onacceptabel. Te veel mannen die seks hebben met mannen kennen hun hiv-status niet. Vooral jonge homomannen zijn actief online op zoek naar informatie. Daar helpen wij hen bij.’ Dat zei directeur Ton Coenen van Soa Aids Nederland dinsdag bij de lancering van de vernieuwde website Mantotman.nl, dé online vraagbaak voor mannen die seks hebben mannen van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam. Zo’n twee derde van de ongeveer 1100 nieuwe hiv-infecties in Nederland treft homo- en biseksuele mannen. Het aantal nieuw gevonden infecties onder mannen tussen de 35 en 44 is de afgelopen jaren gestaag gedaald, blijkt uit de laatste rapportage van de Stichting HIV Monitoring. Maar onder mannen jonger dan 25 en mannen ouder dan 55 neemt dit juist toe (bron: persbericht).

Uit de anonieme gegevens van 16.000 mannen die tussen 2012 en 2014 op Mantotman.nl de Sekswijzer hebben ingevuld blijkt dat een op de drie zijn eigen hiv-status niet kent. Ongeveer de helft van de mensen die hem invulden is jonger dan 26 jaar. Driekwart van hen gaf aan geen vaste te relatie te hebben en meer dan driekwart doet aan internetdating. Op basis van deze gegevens, een inventarisatie van de behoeften van de doelgroep en consultaties is Mantotman.nl vernieuwd. Op de vernieuwde site krijgen jonge en oudere homomannen uit heel Nederland persoonlijk advies over een gezond seksleven via de Sekswijzer. Er staat een seksencyclopedie op en de Risicocheck adviseert mannen die seks hebben met mannen wat ze het beste kunnen doen als zij risico gelopen hebben op hiv en soa’s. Via het Testlab kunnen mannen online een gratis test op hiv en soa’s aanvragen. Op de vernieuwde website staan ook persoonlijke ervaringsverhalen over gezondheid en seks.

Geschat wordt dat 90 procent van de nieuwe hiv-infecties onder homomannen komt doordat een van de partners niet weet dat hij hiv heeft. Het is van groot belang dat homomannen zich regelmatig laten testen, bijvoorbeeld via het Testlab op Mantotman.nl. Mensen met hiv hebben door directe behandeling de beste gezondheidsverwachting. Als iemand met hiv succesvol wordt behandeld en geen andere soa’s heeft, is de kans dat hij hiv overdraagt op zijn sekspartners zeer klein. Mantotman.nl is sinds 2008 uitgegroeid tot dé landelijke online vraagbaak van mannen die seks hebben met mannen van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond. In samenwerking met GGD-regio’s door het hele land biedt Mantotman.nl landelijk informatie en advies. Maandelijks bekijken ongeveer 20.000 bezoekers de website en starten 600-1000 mannen een Testlab-aanvraag voor een gratis en anonieme hiv- en soa-test.

Lees ook:Nieuwe homowebsite over (gezonde) seks
Lees ook:Onderzoek Amsterdam: veel ‘hoog-risico’ HPV-infecties bij homomannen
Lees ook:Sanne Vogel maakt openhartige portretten over hepatitis B-vaccinatie
Lees ook:Europees Pride-seizoen vraagt om maatregelen tegen Hepatitis A
Lees ook:Aids Fonds sluit zich aan bij manifestatie tegen Russisch galaconcert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>