Welk van drie ontwerpen wordt AIDSmonument Amsterdam?

Op Wereld Aids Dag 1 december 2015 zal op een schitterende locatie aan het IJ het AIDSmonument onthuld worden. Op 2 september hebben drie kunstenaars op verzoek van het NAMENproject hiervoor een ontwerp ingediend. Het zijn Jeroen Doorenweerd (Nederland), Anya Gallaccio (Schotland) en Jean-Michel Othoniel (Frankrijk). De kunstenaars zijn door de kunstcommissie geselecteerd uit een longlist van meer dan veertig gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Vanaf 10 september zijn de drie ontwerpen te zien op www.AIDSmonument-Amsterdam.nl . Bezoekers van de site kunnen tot 30 september stemmen op hun favoriete ontwerp (zie website).

Update: het ontwerp van Othoniel is uitgekozen.

Inmiddels bestaat er een breed draagvlak voor het AIDSmonument. Een groot aantal ngo’s, burgemeester Eberhard van der Laan, 18 sponsors en hoofdsponsor Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) steunen het initiatief. Het NAMENproject – bekend als conservator van de Nederlandse AIDS Memorial Quilt – start in september een fondsenwervingsactie bij het Nederlandse bedrijfsleven. Nederland heeft altijd voorop gelopen in de internationale strijd tegen aids. Joep Lange, die in de noodlottige vlucht MH17 van Malaysia Airlines om het leven kwam, was een van de belangrijkste aidsonderzoekers wereldwijd. Hij heeft een cruciale bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de combinatietherapie. Sterven aan de gevolgen van aids transformeerde door de hiv-remmers voor velen tot leven met hiv. Een enorme doorbraak, maar inmiddels dreigt hiv onzichtbaar te worden terwijl er anno 2014 – ook in Nederland – nog mensen sterven aan aids.

Het AIDSmonument Amsterdam herdenkt geliefden die aan aids zijn overleden en hun buddy’s. Het biedt welkome ondersteuning aan mensen die nu leven met hiv/aids en helpt de maatschappelijke aandacht vast te houden. Het is een ode aan Amsterdam als veilige haven en stad met compassie. Sponsors hebben een extra voordeel: zij kunnen schriftelijk laten weten waarom zij vinden dat hun favoriete ontwerp het meest geschikte voor een AIDSmonument zou zijn. Zowel de op de site uitgebrachte stemmen als de reacties van de sponsors worden meegewogen bij de uiteindelijke beslissing van de kunstcommissie en het NAMENproject.

Lees ook:Ontwerp Aids monument Amsterdam bekend
Lees ook:AIDSmonunument in Amsterdam – We tellen af tot aids de wereld uit is
Lees ook:AIDSmonument onthuld op 1 december 2016 in Amsterdam
Lees ook:HIV/AIDSmonument in teken van Internationale Aids Conferentie 2018
Lees ook:Lancering interactief AIDSmemorial.info

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>