LGBTI – ‘I’ voor intersekse toevoegen aan LGBT

De letterreeks om de roze medemens mee aan te duiden wordt alsmaar langer. Aan LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender) zou de letter ‘I’ moeten worden toegevoegd. ‘I’ staat voor interseksconditie: mannen en vrouwen met beide geslachtskenmerken. Meestal identificeren ze zich als man of vrouw. In het verleden werd bij betrokken kinderen één van beide geslachten nogal eens operatief verwijderd, iets dat de VN, de Raad voor Europa en de Europese Commissie inmiddels zien als schending van de mensenrechten.

Vroeger werd de term ‘hermafrodiet‘ gebruikt, die mensen die het betreft als kwetsend ervaren. De ILGA (International Lesbian & Gay Association) voegde de ‘I’ al in 2008 toe en ook de buitenlandse politiek lijkt al verder dan in ons land. Pas vorig jaar stonden er op de boot van COC Nederland twee mensen met een interseksconditie. Als zij al zichtbaar zijn, dan is dat in patiëntenorganisaties, waar intersekse vaak wordt aangeduid als DSD (Disorders of Sex Development). In ons land bestaat nog geen vereniging voor mensen met een interseksconditie, terwijl het waarschijnlijk om 1 op de 200 mensen gaat.

Lees ook:Eerste land lid van homokoepelorganisatie ILGA
Lees ook:Nieuwe Wereldkaart homorechten van de ILGA
Lees ook:Embrace Pink toegelaten als lid ILGA
Lees ook:ILGA Conferentie 2010 in Den Haag
Lees ook:Beleidsmedewerker COC gekozen in bestuur ILGA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>