Zweedse transgenders krijgen eigen voornaamwoord

Nederlandse transgenders gebruiken zhij (zij/hij) en zhem (zij/hem), maar Zweden gaat een stap verder: de Zweedse taal krijgt er een nieuw woord bij. Een geslachtsneutraal persoonlijk voornaamwoord voor transgenders. Naast han (hij) en hon (zij) komt daar hen (het) bij. Het nieuwe woord werd in 2012 voor het eerst als persoonlijk voornaamwoord gebruikt, maar is nu formeel opgenomen in de Zweedse taal.

Vanaf april 2014 staat het woord in de nieuwe Zweedse woordenlijst. Niet alleen transgenders kunnen het woord gebruiken: ook als het geslacht van een persoon niet bekend is, dus in plaats van de constructie ‘hij of zij’. In ons land kunnen transgenders sinds 1 juli het geslacht in hun paspoort makkelijker veranderen. In Duitsland hoeven baby’s met onduidelijke geslachtskenmerken niet als jongen of als meisje te worden ingeschreven. Dat kan de persoon in kwestie later zelf doen.

Lees ook:Zweden: schadevergoeding voor transgenders die gedwongen werden gesteriliseerd
Lees ook:Mijlpaal voor transgenders
Lees ook:Groeiend aantal geslachtsveranderingen sinds invoering transgenderwet
Lees ook:Nieuwe transgenderwet: ‘eindelijk zeggenschap over eigen geslacht’
Lees ook:Fatwa in Pakistan: transgenders mogen trouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>