Roze Woensdag eert de Russische LHBT sportfederatie met De Roze Voorloper

De Russische LHBT sportfederatie is dit jaar de winnaar van de Roze Voorloper. De prijs – een initiatief van Stichting Roze Woensdag Nijmegen – wordt namens de sportfederatie in ontvangst genomen door Alexandr Agapov. De Roze Voorloper eert personen of organisaties die zich bijzonder inzetten voor de integratie en emancipatie van homoseksuelen. De situatie voor roze Russen is op dit moment zo slecht, dat de stichting Roze Woensdag er dit jaar speciaal een themadag voor in het leven heeft geroepen. Met het motto ‘Walk Together’ lopen vijf Russische voorvechters van LHBT-rechten in Rusland en drie voorvechters van LHBT -rechten uit Nijmegen samen de Vierdaagse(15-18 juli), op initiatief van Amnesty Nijmegen, het COC en Stichting Roze Woensdag (bron: persbericht).

De Russen zijn speciaal overgekomen om aandacht te vragen voor de situatie in Rusland. Tijdens de Roze Woensdag (16 juli) zal de installatie Queerussia the hidden (p)art op de trappen van de Lindenberg aandacht vragen voor de situatie in Rusland en is er de mogelijkheid een kaartje te schrijven aan Poetin. In het Roze Huis wordt de hele week het werk van Russische kunstenaars geëxposeerd. Het Russisch-Nederlandse team ‘Walk Together’ loopt mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. De Roze Voorloper wordt woensdag 16 juli om 15.30 uur in de foyer van de Lindenberg uitgereikt door burgemeester Bruls. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De Roze Voorloper is dit jaar ontworpen door kunstenaar Bart Drost.

De Roze Voorloper zet personen in het zonnetje die iets extra’s betekenen of gedaan hebben voor de emancipatie van de homobeweging. Een Roze Voorloper is iemand die zich inzet voor acceptatie van homoseksuelen in Nederland of daarbuiten en dat doet op een ‘gewone’ manier, bijna in het voorbijgaan, nonchalant te noemen. Een Roze Voorloper, kan dat doen, door bijvoorbeeld in 1956 als militair in de krijgsmacht zijn coming out te beleven (Edward Groenenstein, Roze Voorloper 2010), of in een voorbeeldfunctie werkzaam én openlijk homoseksueel te zijn (Burgemeester van Groningen Dhr. Rehwinkel, Roze Voorloper 2011). Het kan ook een organisatie zijn die zich inzet voor acceptatie van LGBT’s op de werkvloer (Work Place Pride, Roze voorloper 2012) of als professioneel autocoureur zijn coming out beleefde in de autosport wereld (Mike Verschuur, Roze Voorloper 2013).

 

Lees ook:Rehwinkel krijgt Roze Voorloper
Lees ook:Autocoureur Mike Verschuur krijgt Roze Voorloper
Lees ook:Roze Woensdag kleurt Vierdaagse weer gezellig roze
Lees ook:Oud-militair onderscheiden voor homo-emancipatie
Lees ook:Russische LHBT’s krijgen als ‘risicogroep’ makkelijk asiel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>