Gay Pride: ‘The March’ in New York

Dit weekend wordt overal ter wereld herdacht dat 45 jaar geleden roze New Yorkers de eeuwige politie-razzia’s beu waren en ze de tent uitjoegen. Er braken rellen uit: de Stonewall-riots, genoemd naar homotent in kwestie, aan Christopher Street. De Duitsers noemen hun roze marsen op 28 juni Christopher Street Day (CSD-)parades. Andere steden hebben hun Pride Parades, Pride weekends, Pride weken en roze dagen en weken (in ons land). De moeder aller Gay Pride Parades is The March op zondag 29 juni in New York.

De eerste mars werd in 1970 gehouden en groeide uit tot een mega event. In de loop der jaren werd het doel – gelijke rechten voor iedereen – verruimd en omarmt ook de strijd tegen aids en de herinnering aan diegenen die aazijn gestorven aan de gevolgen van aids, door geweld of  ontkenning.  Vorig jaar deden meer dan 300 verschillende groeperingen mee aan de optocht op Fifth Avenue. Met meer dan 50 praalwagens was ‘een van de grootste en enerverendste optochten in de geschiedenis’, aldus de organisatie. De 44e editie van The March start zondag om 12.30 uur plaatselijke tijd. De dagen ervoor waren er en de avond na de parade zijn er verschillende feesten en andere events in ‘the City that never sleeps‘.

Lees ook:Gay Pride Parade New York: ‘de mars der marsen’
Lees ook:Juni: gay-pride maand bij uitstek – de grote steden op een rij
Lees ook:Pride weekend in veel wereldsteden
Lees ook:Hét weekend van de Gay Prides
Lees ook:Gay Prides en roze feesten april-juni 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>