Deense transgenders kunnen makkelijker van geslacht veranderen

In Denemarken is een wet aangenomen, die het transgenders veel makkelijker maakt om hun geslacht op papier te veranderen, zonder dat een arts een mentale storing heeft vastgesteld en zonder ingrepen die kunnen leiden tot onherroepelijke sterilisatie. Dat was tot nu toe (bittere) noodzaak als een transgender officieel van geslacht wilde veranderen. Dergelijke wetten bestaan nog in een groot deel van de wereld. ‘Aan deze progressieve en moedige stap moet de rest van Europa en daarbuiten een voorbeeld nemen‘, zei Helle Jacobson van Amnesty International Denmark.

De nieuwe wet is de eerste in Europa en treedt 1 september dit jaar in werking. Alleen Argentinië hanteert soortgelijke regels. In het rapport uit 2014 van Amnesty International, ‘The State Decides Who I Am‘, is te zien dat Europese landen mensenrechten schenden van diegenen die hun geslacht op papier willen veranderen. In Finland, Frankrijk, Noorwegen, België en Duitsland worden het niet zo nauw met die rechten genomen en Ierland kent tot nu toe helemaal geen procedure. Transgenders kunnen in de problemen komen als ze documenten laten zien met een naam of andere gender-gerelateerde informatie laten die niet met henzelf overeenkomt.

Lees ook:Groeiend aantal geslachtsveranderingen sinds invoering transgenderwet
Lees ook:Nieuwe transgenderwet: ‘eindelijk zeggenschap over eigen geslacht’
Lees ook:Binnen een dag vrouw worden in Thailand
Lees ook:Transgenderfilm op Amnesty Filmfestival
Lees ook:Transgenders in Zweden niet langer ‘mentaal ziek’ verklaard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>